InContext lanceert NeuroView, de eerste tool in Nederland die leiderschapskwaliteiten in kaart brengt op basis van inzichten uit de hersenwetenschap.

Met de lancering speelt het adviesbureau in op de opkomst van neuroleiderschap, een stroming waarbij de kennis over de werking van de hersenen wordt ingezet om betere leiders te creëren.

Vertrouwenscultuur

De tool is gebaseerd op onderzoek van Dr. Paul Zak, een Amerikaanse neurowetenschapper en een van de eerste onderzoekers die de relatie ontdekte tussen het hormoon oxytocine en vertrouwen en de invloed hiervan op de bedrijfsprestaties.

Het onderzoek laat zien dat medewerkers in een vertrouwenscultuur onder andere meer energie hebben en productiever zijn.

In werksituaties waar veel vertrouwen heerst – zo meette Zak – hebben werknemers rond de 30 procent meer energie en plezier en 70 procent minder stress dan in situaties waar dit niet het geval is.

Oxytocine, het knuffelhormoon

Wat volgens InContext opvalt aan NeuroView is dat het wetenschappelijke oplossingen biedt voor managers die ervoor zorgen dat leiders anders naar hun eigen gedrag en dat van werknemers gaan kijken.

Alleen vertrouwen op ratio en logica is voorbij, in verbinding staan met de gevoelens van werknemers en het aandeel van de leidinggevende hierin is minstens net zo belangrijk voor een productieve werkomgeving.

Hoewel een baan vaak wordt gezien als iets dat je voor een deel doet voor geld, ervaart het brein de werkplek allereerst als een sociaal systeem.

Ervaart een mens dreiging, bijvoorbeeld als we ons ongezien voelen in een werksituatie, dan geven onze hersenen een alarmsignaal af.

Gevoelsmatig is dat net zo pijnlijk als een klap op je hoofd. Commitment en energie wordt minder en het blokkeert de mogelijkheid om creatief te zijn.

Als we positieve emoties met elkaar uitwisselen, dan vermindert de dreiging en komt er oxytocine vrij in de hersenen. Dit noemen ze ook wel het knuffel-, of het vertrouwenshormoon, omdat het zorgt voor het gevoel dat je ergens bij hoort, het geeft meer vertrouwen.

Een kijkje in de hersenen

Met neurowetenschap is voor het eerst de biologische basis voor goed leiderschap aangetoond.

Er zijn acht basisbehoeften gedefinieerd die het oxytocinegehalte een boost geven en meer vertrouwen opwekken: erkenning, concrete en uitdagende doelen, empowerment, autonomie, openheid, support, ontwikkeling en integriteit.

Leiders kunnen direct invloed uitoefenen op de mate van vertrouwen bij hun medewerkers en daarmee indirect op factoren als betrokkenheid, productiviteit en verloop. Als ze hun emoties tonen en met medewerkers een sterke sociale connectie delen, wordt er oxytocine aangemaakt.

Maar als ze daarbij één of meer van de fundamentele behoeften negeren, blijven medewerkers ontevreden. En dat heeft volgens InContext een sterke invloed op de gezondheid van medewerkers en de prestaties.

Grenzen verleggen

Leiders vervallen vaak in patronen die symptomatisch zijn voor slecht leiderschap, zoals het creëren van onduidelijkheid en onzekerheid, het inzetten van medewerkers als een productiemiddel, of het afstraffen van fouten.

Met de inzichten vanuit de neurowetenschap worden deze patronen op basis van onderzoek naar hersenactiviteit weerlegd.

Op internationaal niveau passen bedrijven als American Express en Ericsson de inzichten van neuroleiderschap al toe op de werkvloer.

Bron: persbericht InContext Consultancy Group

Gerelateerd:
Stresshormoon = knuffelhormoon

Angst versus vertrouwen in een organisatie