BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidBedrijfsarts moet in elk gesprek roken aankaarten

Bedrijfsarts moet in elk gesprek roken aankaarten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vanaf 18 september kunnen bedrijfsartsen snel relevante informatie, achtergronden en verwijzingen rond roken en werk vinden in de Wegwijzer Rookvrije Organisatie.

Onder het motto ‘Rookvrij! Werkt beter’ ging de Nederlandse vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) aan de slag met de opdracht uit het Nationaal Preventieakkoord voor een rookvrije organisatie.

De wegwijzer is een belangrijk resultaat van dit project. Bedrijfsartsen kunnen daarmee actief aan de slag om rokers te motiveren tot stoppen met roken én organisaties te stimuleren om rookvrij te worden.

Project Rookvrije Organisatie

De gezondheidswinst wanneer mensen stoppen met roken is enorm. Iedereen heeft daar baat bij, zowel de stopper als diens omgeving.

Projectleider en bedrijfsarts Hans Dam: “Zeker 20 procent van de mensen van achttien jaar en ouder rookt. Ondanks alle kennis over de gevolgen. Om zo’n hardnekkig probleem op te lossen, moet iedereen doen wat ‘ie kan. Bedrijfsartsen kunnen hier een essentiële rol in vervullen, als geneeskundig specialist die zowel de werknemer als de werkgever adviseert.”

Volgens Dam is roken nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. De bedrijfsarts kan rokers helpen stoppen door het in ieder geval in elk gesprek aan te kaarten. Ook in gesprekken met de werkgever. Want als een organisatie rookvrij wordt, doen zij er volgens Van Dam goed aan om stopondersteuning te bieden, waar de roker weer mee geholpen is.

De ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord is dat alle organisaties rookvrij zijn in 2040. Daarvoor is het de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen gebeurt dat al in 2021.

Met het Nationaal Preventieakkoord-project ‘Rookvrije Organisatie’ helpt de NVAB bedrijfsartsen vanuit hun rol roken aan te pakken.

Wat houdt rookvrij in?

De rookvrije organisatie staat roken niet toe in het gebouw en op het bedrijfsterrein. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom is een goede voorbereiding en gedegen advies heel belangrijk.

De wegwijzer Rookvrije Organisatie bundelt die informatie over roken en rookvrij worden die relevant is voor de bedrijfsartsen. Zo kunnen zij de adviesrol op dit onderwerp nog beter oppakken.

“De wegwijzer helpt bedrijfsartsen om met de beperkte tijd die ze hebben meer impact te maken op rookvrij worden,” belooft Hans Dam. “Dan kunnen de artsen het in ieder geval in elk contact aanstippen. Daarnaast vinden ze informatie over het begeleiden van stoppers of juist verwijzen naar effectieve interventies. Want rookvrij werkt beter.”

Achtergrond

Om de wegwijzer echt goed op te zetten, heeft de NVAB nauw overleg gevoerd met vooraanstaande experts op het gebied van tabak zoals het Trimbos Instituut en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Een klankbordgroep met onder meer vertegenwoordiging van bedrijfsartsen, werkgever en verpleegkundigen keek mee naar de inhoud.

Ook spraken we met professionals die zich vanuit hun expertise inzetten om roken terug te dringen, zoals longarts Wanda de Kanter, arts Marcel de Ree en verslavingsarts Marieke Helmus. Hun ervaringen steunen de oproep aan bedrijfsartsen: Help roken de wereld uit, beginnend op het werk.

>>> Zie ook: bedrijfsartsen op de bres voor een rookvrije organisatie

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?