BG_bird2100% onafhankelijk
HRMDe meest kansrijke banen van 2022

De meest kansrijke banen van 2022

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Voor het vijfde jaar op rij presenteert Randstad een lijst met de meest kansrijke beroepen voor het nieuwe jaar.

Vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer kansrijke beroepen dan ooit tevoren. Wat voor vaardigheden iemand ook heeft, de kans is groot dat deze aansluiten bij één of meerdere beroepen.

Het regeerakkoord, de energietransitie en schaarste bieden werkzoekenden en werknemers ongekend veel mogelijkheden om de ideale baan te vinden. Het behouden van personeel en maken van de juiste match worden daarmee nog belangrijker voor werkgevers. De personeelstekorten in diverse vakgebieden maken van 2022 een jaar waarin veel mensen zullen overwegen in beweging te komen.

Volgens recent onderzoek van Randstad gaan mensen op grotere schaal op zoek naar hun ideale baan, zowel qua inhoud als in voorwaarden. Dat heeft grote gevolgen voor werkgevers die alles uit de kast moeten trekken om mensen te vinden en te behouden. Of en hoe vraag en aanbod tot elkaar verhouden, hangt ook af van de ontwikkeling van de coronapandemie.

Banen met nét even iets meer kans

Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.

Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.

De sterk groeiende economie en vergrijzing dragen zeker bij aan de vele kansrijke banen. Maar ook ontwikkelingen op het gebied van techniek, klimaat en politiek kunnen grote invloed hebben op de kansrijkheid van banen. Denk daarbij aan het groeiende belang van cyber security, de energietransitie en de afspraken in het nieuwe regeerakkoord. Hierdoor zijn onderstaande banen nog net iets kansrijker dan ze al waren:

  • HR-specialisten: de juiste mensen vinden én behouden zijn de actuele uitdagingen voor organisaties.
  • ICT & Security-specialisten: hoe werken we veilig digitaal en houden we hackers buiten de deur?
  • Hoveniers: meer nieuwbouw en vergroenen van publieke en private buitenruimtes draagt bij een de grote vraag.
  • Installateurs en monteurs: de energietransitie en nieuwbouw komen in versnelling, met nog meer vraag naar deze schaarse technici.
  • Pedagogisch medewerkers: kinderopvang wordt betaalbaarder terwijl er nu al tekorten zijn.
  • GZ-psycholoog: al jaren kansrijk, stijgt vermoedelijk door pandemie gerelateerde vraag.
  • Bezorgers en klantenservicemedewerkers: we bestellen ook dit jaar massaal online.

De juiste match wordt nog belangrijker

Jeroen Tiel, algemeen directeur Randstad Nederland: “We gaan weer een dynamisch jaar tegemoet. De pandemie blijft een belangrijke factor en er blijft heel veel vraag naar personeel. Ook onderzoeken mensen vaker of ze nog goed zitten in hun huidige baan. Dat betekent dat het voor werkgevers nog belangrijker wordt om kritisch te kijken naar hoe aantrekkelijk ze zijn. Het gaat daarbij niet alleen om salaris, zo weten we uit onderzoek. Werksfeer, inhoud van functies en groeikansen zijn even belangrijk”.

De al eerder groeiende mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt komt nu verder in versnelling. Tiel: “We moeten dit jaar nog meer samenwerken om de juiste matches te maken. Goede data en analyse helpen daar enorm bij. We weten als geen ander wat mensen zoeken in een baan en wat ze meenemen aan vaardigheden en talenten. Dat is bij het maken van duurzame matches waardevoller dan alleen de ervaring op iemands cv te wegen. Met persoonlijke begeleiding, opleiding en ontwikkeling kan het verschil worden gemaakt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de vraag beter aansluit op het aanbod”.

>>> Lees ook: Een brede HR-aanpak helpt bij het vinden van voldoende vakkundige medewerkers

>>> Kijk eens in ons dossier over Werving en Selectie

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?