BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimDoor Lyme groot verlies van gezonde levensjaren

Door Lyme groot verlies van gezonde levensjaren

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Nederland is het eerste land ter wereld waar de ziektelast van de ziekte van Lyme is bepaald.

De ziektelast is een maat voor het aantal verloren gezonde levensjaren door een ziekte. Hiermee kan nu ook in andere landen de impact van Lyme op de volksgezondheid beter worden bepaald.

Het grootste deel van de ziektelast wordt veroorzaakt door langdurige klachten na Lyme.

Ziektelast

Voor de bepaling van de ziektelast worden de duur en de ernst van de ziekte en het aantal mensen dat de ziekte krijgt samengevat in één getal: het aantal verloren gezonde levensjaren (DALYs).

Dus een milde ziekte die bij veel mensen voorkomt, kan een even grote ziektelast hebben als een ernstige ziekte die een kleine groep mensen treft.

Langdurige klachten

Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme in Nederland, in totaal leidt dat ieder jaar tot 1.750 verloren gezonde levensjaren.

Een minderheid van de patiënten houdt langdurig klachten, toch veroorzaken juist die langdurige klachten de meeste verloren gezonde levensjaren (bijna 90 procent).

Verschijningsvormen

Omdat de ziekte van Lyme verschillende verschijningsvormen heeft, zijn bij het bepalen van de ziektelast de patiënten verdeeld in drie groepen:

  1. Mensen met een rode ring of vlek na een tekenbeet (zie foto) en zonder restklachten na behandeling: ongeveer 23.500 mensen per jaar. Dit leidt tot 6 procent van het totaal aantal verloren gezonde levensjaren door Lyme.
  2. Mensen met andere klachten van de ziekte van Lyme (zoals neurologische klachten) zonder restklachten na behandeling: ongeveer 1.400 mensen per jaar. Dit leidt tot 8 procent van het totaal aantal verloren gezonde levensjaren door Lyme.
  3. Mensen die na behandeling van de ziekte van Lyme langdurige klachten houden die aan de ziekte van Lyme worden toegeschreven: ongeveer 1.000 tot 2.500 per jaar. Dit leidt tot 86 procent van het totaal aantal verloren gezonde levensjaren door Lyme.

Onderzoek naar langdurige klachten

Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel langdurige klachten houden na Lyme en anderen niet. Juist vanwege de grote ziektelast voor patiënten met langdurige klachten is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de oorzaken.

Daarom loopt vanaf 2015 het onderzoek ‘LymeProspect’. Met de resultaten van dit onderzoek hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen en zo de ziektelast te verkleinen.

Mensen die beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme kunnen zich aanmelden via de huisarts of op www.tekenradar.nl

Bron: RIVM

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?