Drugs op de werkvloer zijn inmiddels helaas een bekend gegeven. Werkgevers testen, ondanks het feit dat dit niet toegestaan is, werknemers op drugs voordat ze aan het werk gaan.

Trouw schreef op 24 februari dat verslaving op de werkvloer een groeiend probleem is onder Poolse arbeidsmigranten.

De krant meldt daarbij onder meer: “Cijfers over drugsgebruik op de werkvloer zijn nauwelijks te vinden, de arbeidsinspectie mag er niet op testen en registreert daarom niet. Arbofit BV., een bedrijf dat namens werkgevers drugscontroles uitvoert op de werkvloer, deelde cijfers met Investico.”

Trouw schrijft voorts: “Overigens is het wettelijk niet toegestaan om te testen op drugsgebruik, het druist in tegen de privacywetgeving. Hoewel de cijfers slechts een steekproef omvatten, testte in de 25 resultaten van grootschalige alcohol- en drugscontroles, een paar procent van de medewerkers positief op drugsgebruik, met een waarde die de rijvaardigheid zou beïnvloeden.’

AVG verbiedt testen

Volgens de AVG mag een werkgever inderdaad niet testen op drugs, schreef Pascal Besselink al in juli 2019 in BG magazine.

Besselink: “Als goed werkgever blijf je verantwoordelijkheid voor het bieden van een veilige werkplek van je personeel. Vermoed je bij een werknemer een alcoholprobleem, bied deze dan hulp aan in de vorm van een doorverwijzing naar huisarts, bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of – als het probleem al in een verder gevorderd stadium is – een (afkick-)programma.”

Verslaving komt niet alleen onder arbeidsmigranten voor. 20 procent van de Amsterdamse taxichauffeurs zit regelmatig stoned achter het stuur, bleek uit een onderzoek van diverse universiteiten, zoals BG magazine begin 2020 meldde.

Het is belangrijk om als werkgever een alcohol- en drugsbeleid te hebben.

>>> Kijk ook eens in ons dossier Verslaving en Werk