BG_bird2100% onafhankelijk
HRMEen bestseller over charisma in 7 etappes

Een bestseller over charisma in 7 etappes

Een must-read van een jonge leermeester. Alleen: in welke boekenkast staat het?

Charisma lijkt voor velen onbereikbaar, maar in feite is het heel dichtbij. Het is de kunst om het te leren zien en te (her)ontdekken. Een door velen nog niet ontdekt boek maakt het voor iedereen bereikbaar. Als individu en als team.

Er zijn veel boeken geschreven door mensen, voor mensen, over mensen, over het leven, over onze ontwikkeling, over geloof, hoop, liefde, geluk, succes, charismatische leiders, leiderschap, persoonlijke kracht, uitstraling, inspiratie, motivatie, meditatie, spiritualiteit, mindfulness en vele andere onderwerpen om aan jezelf te werken.

Tussen al die boeken bevindt zich dus één boek dat structureel wordt genegeerd. Om dat boek te openen begin ik met de vraag: Vind jij jezelf charismatisch?

Ik ben benieuwd naar je antwoord en bij welke groep je dan hoort. De charismatische mens of de niet-charismatische mens. Dat is tenminste hoe veel mensen het zien, heb ik gemerkt.

Charisma: onbereikbare magische gave?

Charisma heb je, of je hebt het niet. Het fascineert mij dat bijna niemand zichzelf noemt bij de vraag: noem eens een charismatisch persoon? Zij vinden zichzelf blijkbaar niet charismatisch. Waarom eigenlijk niet?

Een belangrijke reden dat je jezelf niet charismatisch vindt, ligt in het feit dat je jouw charisma niet meer herkent. Je staat er te ver vanaf in het dagelijks leven. Afleiding is er immers genoeg. Evenals conditionering die je er vandaan doet drijven.

Maar, besef goed, charisma is niet iets wat de één wel heeft en de ander niet. Het is geen onbereikbare magische gave die alleen is weggelegd voor de elite. Nee, het is eenvoudig zoals de meeste definities beschrijven.

Iedereen kan charismatisch zijn

Van Dale geeft als definitie van charisma: ‘persoonlijke uitstraling’. Het Nieuwe Testament heeft het over ‘het geheel van de bijzondere geestes- en genadegaven die God schenkt ten dienste van zijn gemeente’.

Hoe je het ook wendt of keert, wij allen hebben charisma! We are one! Sterker nog, jouw persoonlijke kracht en uitstraling (= charisma) heb je voor 100 procent bij je geboorte meegekregen. Het begin van jouw stralende leven. Laat het je dus niet ontnemen!

Iedereen kan charismatisch zijn! Ook jij, op jouw eigen manier. Alleen, hoe zet je het weer ‘aan’?

Het meest genegeerde boek, waar ik in de opening aan refereer, geeft je daar de antwoorden op. Tenminste, wanneer je het ook serieus leest en het lek in je charisma weet te ontdekken.

Hoe herken je een lek in jouw charisma?

Sinds mijn middelbareschooltijd was ook ik een deel van mijn charisma – mijn ware natuur – gaandeweg verloren. Waar had ik het gelaten? Iedere maand stond ik er iets verder vanaf en mijn omgeving liet me dat weten.

Ik zag het niet, maar ik voelde het wel. Ik voelde me kleiner en kleiner worden. Ik ging steeds meer iemand zijn die ik niet van nature was, bleek achteraf. Ik liet me steeds meer leiden door inperkende conditionering uit mijn omgeving, in plaats van mijzelf te leiden met mijn eigen intuïtie.

En daar zit de crux. Jarenlange conditionering had mijn ware natuur naar de achtergrond geduwd. Ik was er te ver vanaf komen staan, buiten mijn directe zicht , en ik herkende mijn charisma niet meer.

Jarenlange conditionering duwde mijn ware natuur naar de achtergrond

Vraag jezelf ook eens af: hoe ver sta jij eigenlijk van je charismatische persoonlijkheid af? Herken jij symptomen zoals ik ze zojuist noemde in je werk- en/of privésituatie? Of bij een collega of een van je medewerkers? Hoe sterk sta jij of staat jouw team eigenlijk in de schoenen op de werkvloer?

Veel mensen die ik spreek, herkennen dit verlies van hun kracht en uitstraling over de jaren.

En pas op, in extreme mate merk je dit uiteindelijk fysiek of mentaal, door stress, burn-out of regelmatig duikgedrag.

Let dus goed op jezelf! Het vreet namelijk energie om een ander te zijn dan je van nature bent.

En wees je ook bewust van het feit dat anderen zich groter maken als jij je kleiner maakt, wat een dalende spiraal kan veroorzaken. Maar belangrijker nog: besef vooral goed dat wanneer je de eerste symptomen merkt van energielekkage, dat het dan al hoog tijd is om er mee aan de slag te gaan. Kijk dan eens meer in je spiegel. Wat zie je dan? Kijk naar de signalen die je krijgt aangereikt en lees de boodschap.

In mijn eigen zoektocht naar charisma bleek het in de spiegel durven kijken zeer relevant voor het vinden van het antwoord op de vragen: Hoe vind ik de weg terug naar mijn ware natuur? En: Hoe kan ik mijn energielekken dichten?

Op zoek naar charisma-kenmerken

Het belangrijkste wat ik in mijn onderzoek heb ontdekt, is dat ik weer grip moest krijgen op alle ankers van mijn charismatische natuur. En die ankers liggen ergens achter ons. Ik ging dus op zoek naar mijn charisma-kenmerken. Unieke kenmerken die iedereen bezit overigens en waarvoor je geen big-5 persoonlijkheidstest hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • kenmerken van jouw karakter en talenten;
 • kenmerken van jouw natuurlijke emoties;
 • kenmerken van jouw primaire gedrag en liefde;
 • kenmerken die je het gevoel geven de hele wereld aan te kunnen.

En vaak komen die pas tot uiting wanneer je weer helemaal jezelf durft te zijn tegenover iedereen die je op je pad tegenkomt. Dat is best een uitdaging in een conditionerende omgeving en het kan daarom een lastige ontdekkingstocht zijn om al die ankers te verzamelen. Gelukkig is hulp nabij. 

De hulp van een jonge leermeester heeft mijn ontwikkeling ontzettend versneld. Wij hebben uiteindelijk onze krachten en bladzijden gebundeld en schrijven nu samen geschiedenis. Later meer daarover.

Eerst nog even terug naar jouw charisma-kenmerken. Ga ze niet zoeken in die eerste paar jaren vlak na je geboorte, want toen waren ze nog te onherkenbaar aanwezig. Je vindt ze vaak terug in je jeugd en tienerjaren, toen je nog onbevangen was en minder of niet geconditioneerd.

Herinner je jouw opstandigheid nog tegen de conditionering van je ouders?

Toen had je nog voldoende ruimte om je ware kracht te tonen en je ware natuur expliciet aan de oppervlakte te brengen. Om grenzen op te zoeken en de wereld daarbuiten te ontdekken en verkennen.

Herinner je jouw opstandigheid nog tegen de conditionering van je ouders? Je puberteit? De ruimte die je toen benutte als persoonlijkheid is voor de meesten van ons op latere leeftijd ver te zoeken. Ingeperkt wel te verstaan.

Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat conditionering slecht is. Integendeel, want conditionering is ook nodig. Bijvoorbeeld in het verkeer. Of om gezamenlijk COVID-19 te bestrijden. Maar sta jij het toe als conditionering jouw charisma doet doven en lekkage aan jouw geluk, energie en gezondheid veroorzaakt?

Charisma-quotum

Bepaal ook jouw charisma-quotum. Geef jezelf een opdracht om tastbare bewijzen te vinden van jouw ware natuur, jouw charisma. Stel jezelf daarom eens de volgende vraag: wat herinner ik mij nog van buitengewoon charismatische momenten van mijzelf?

Als ik een tip mag geven: begin bij je jeugd. Dat moment waarop jij in je volle kracht degene was die in het middelpunt van de aandacht stond. Haal die momenten eens terug in je gedachten. En dat kan ook een moment alleen geweest zijn.

 • Wat gebeurde er toen?
 • Hoe heb je het beleefd?
 • Hoe hebben anderen het beleefd?
 • Wat is de kern van die persoonlijke kracht en waarom?
 • Hoeveel herken je daarvan nu nog in jezelf terug?

Die laatste is een belangrijke graadmeter voor hoe het er nu voor staat met jouw charisma. Jouw charisma-quotum. Neem maar eens even de tijd om die momenten te lezen en herbeleven voordat je verder gaat met dit artikel.

Waarschijnlijk kwamen er allemaal beelden en gevoelens terug van toen. Je ziet, ruikt en voelt die ervaring, die ontdekking, die beleving opnieuw. Dat is jouw houvast. Jouw anker. Gebruik deze fragmenten om je charisma weer tot leven te wekken. Het zijn er vast meer dan één. Ga op zoek naar deze charisma-ankers en vind zoveel mogelijk van je charismatische natuur terug en projecteer ze op jouw NU.

Begin bij je jeugd met zoeken van charisma-ankers

Hoe kun je ze herkennen? Je herkent de echte ankers aan de boost van positieve energie die je erbij voelt en ervaart. Jouw charisma-quotum bepaal je vervolgens op basis van de volgende kwalitatieve leidraad: wanneer je veel kracht en energie-momenten van jezelf terughaalt die je in je dagelijks leven niet meer herkent, dan heb je dat charisma dus verloren. Je quotum is daarmee evenredig verlaagd.

Een voorbeeld: Bij je geboorte had je 100 procent charisma. Nu ontdek je drie kenmerken die je niet meer gebruikt in je dagelijks leven. Je quotum is dan met die drie verlaagd. Eenvoudig dus. Echter, dan willen de meeste mensen natuurlijk weten hoeveel procent dat is. Helaas voor diegenen. Zo eenvoudig zit het leven en de mens niet in elkaar. Dus laat dat los. Wanneer je weer op 100 procent bent, dan weet je het. Hou je daaraan vast!

Hoe kun je je charisma ontsluiten?

Wat ik uit mijn onderzoek en ervaring kan delen, zijn de zeven etappes die ik heb volbracht om mijn charisma te ontsluiten en weer op orde te brengen. Het helpt jou wellicht met een vliegende start en zo kun jij ook bijdragen aan het collectief charisma in jouw team of directe omgeving.

In zeven etappes vooruit naar waar je vandaan komt

 1. BEKENNEN – Kijk in de spiegel en kijk kritisch naar je gedrag in je werk- en privésituatie. Is dit jouw ware natuur?
 2. RICHTEN – Ga je richten op – wekelijks een stap vooruit maken naar waar je vandaan komt. Maak ruimte en focus om te (her)ontdekken.
 3. VERKENNEN – Verken je eigen geschiedenis. Waar zitten de lekkages? Waar heb jij charisma losgelaten? Welke charisma-kenmerken zitten van nature in jou?
 4. INRICHTEN – Zet je intuïtie* ‘aan’, neem daar iedere week beslissingen mee en bepaal de conditioneringen waar je niet meer door beperkt gaat worden of voor terugdeinst.
 5. HERKENNEN – Leg voor jezelf vast welk gedrag en welke resultaten bevestigen dat je bij elke stap aan charisma wint en dus op de goede weg bent.
 6. VERRICHTEN – Ben het. Laat het zien. Ontsluit jouw charisma. Ben die ware natuurlijke persoon. Win daarmee aan vertrouwen om jouw intuïtie te volgen en jouw persoonlijkheid 100 procent te laten stralen. Ook al ga je soms onderuit. Hou vol!
 7. ERKENNEN – Jij en je omgeving gaan jou erkennen als die charismatische persoonlijkheid. De borging van jouw ware natuur in jouw dagelijkse praktijk. In werk en privé.

* Intuïtie is je onderbuikgevoel. Ook dit is net als het charisma-quotum niet exact te maken en dat hoeft ook niet. Iedereen weet uit zijn eigen ervaring wanneer het er is. Durf dat te accepteren en durf er op te vertrouwen. Daar zit de uitdaging. Zeker wanneer het ingaat tegen conditionering.

Voed het collectieve charisma in je team

Wanneer je die laatste etappe – de erkenning – hebt volbracht en je je 100 procent charismatische natuur hebt ontsloten, dan kun je met jouw charisma het collectieve charisma van een team of een complete organisatie gaan voeden. Deel jouw ervaring en energie. Immers, charisma doet volgen, heeft de geschiedenis ons geleerd.

Mij werd, binnen de context van lezen en leren, eens de vraag gesteld: wat is het beste advies dat je aan anderen kunt meegeven? Mijn antwoord was: lees je eigen boek. Dat is de enige echte must-read die er bestaat.

Jouw boek over je levensweg staat misschien niet op papier, maar bevat wel alle informatie die jij nodig hebt om 100 procent charismatisch te zijn en blijven.

Met alleen gelezen kennis of het doen als een ander wordt je niet charismatisch

Boeken van anderen, over alle onderwerpen die ik aan het begin noemde, blijven interessant om te lezen natuurlijk. Vooral om je te triggeren en om ideeën op te pikken.

Maar ga er niet naar leven als het je niet past. Er zit namelijk ook een keerzijde aan dat verhaal wanneer het een vlucht wordt naar het eindeloos vergaren van kennis.

Mentale verslaving noem ik dat. Met alleen gelezen kennis of het doen als een ander wordt je niet charismatisch, want daarmee ben je het nog niet. Leef niet het charisma van een ander, maar dat van jouzelf!

Kortom: Lees vooral jouw eigen boek en leer van jouw eigen jonge leermeester. De persoonlijkheid die jij ooit was en weer dag in dag uit kunt zijn!

En terwijl ik deze laatste zinnen van mijn artikel schrijf, kijk ik naar de muur links van mij, waar een foto hangt van twee kinderen in een tempel. Op de kaart staat een passende en tevens prachtige kinderwijsheid die ik graag afsluitend nog met je deel:

“Children are our real teachers, listen carefully and they will teach you about the lost world of carefree being in the present moment!”

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Wil je alles kunnen lezen op BG magazine? Word dan nu abonnee voor € 47,– en bespaar € 60,–!

Deel dit artikel

Thomas Hijlhttp://www.themessenger.eu

Thomas Hijl is Charismaticus & Messaging artist en heeft een Queen-experience ontwikkeld: music with a message.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?