BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingEenderde van het verzuim heeft een psychische reden

Eenderde van het verzuim heeft een psychische reden

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Op dit moment heeft eenderde van het verzuim op de Nederlandse werkvloer een psychische reden.

Samen Sterk zonder Stigma maakt op 8 december aanstaande de uitkomsten bekend van haar literatuuronderzoek ‘Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever’. Dit is het eerste uitgebreide literatuuronderzoek in Nederland naar dit thema.

Vooroordelen werkgevers

Voor het onderzoek zijn ruim 90 wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke publicaties van de afgelopen tien jaar bestudeerd, zowel Nederlands als Engelstalig.

Het betreft met name publicaties over vooroordelen van werkgevers, over diversiteitsbeleid en over strategieën om de houding en het gedrag van werkgevers te beïnvloeden. Het onderzoek beantwoordt de volgende vragen:

  1. Wat is de houding en het gedrag van werkgevers ten opzichte van werknemers met een psychische aandoening?
  2. Wat is het gewenste gedrag van deze werkgevers ten opzichte van werknemers met een psychische aandoening?
  3. Wat zijn strategieën om de houding en het gedrag van deze werkgevers in positieve zin te beïnvloeden?

De onderzoekers hebben in het verlengde van deze vragen een aantal strategieën uitgewerkt om het openstaan voor de werknemer met een psychische aandoening te bevorderen. Om werkgevers er bijvoorbeeld toe te bewegen deze werknemers in dienst te houden, het thema op te nemen in het beleid en de openheid over psychische aandoeningen op de werkvloer te vergroten.

Omvang verzuim

Op dit moment heeft eenderde van het verzuim op de Nederlandse werkvloer een psychische reden. Psychische problematiek draagt in belangrijke mate bij aan het werkloosheidscijfer en is verantwoordelijk voor een hoog verzuim, presenteisme (aanwezig, maar niet goed functionerend) en een hoge instroom in uitkeringen.

De kosten voor de Nederlandse samenleving worden geschat op 2,7 biljoen euro. Het verzuim kost de werkgevers naar schatting 2,7 miljard euro. Daarbij zijn de kosten van verminderde productiviteit nog niet meegerekend.

Volgens Samen Sterk zonder Stigma is een groot deel van deze kosten onnodig. Werkgevers kunnen flink besparen, als zij beseffen dat psychische diversiteit een feit is. En vervolgens werk maken van een cultuur waarin psychische problematiek bespreekbaar is.

Bron: Samen Sterk zonder Stigma

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?