BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidEffecten slaapproblemen op werk onderschat

Effecten slaapproblemen op werk onderschat

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. We eten gezonder én bewegen vaker.

Des te opvallender is dat we het belang van een goede nachtrust over het hoofd lijken te zien of soms zelfs negeren. Terwijl slaap minstens net zo belangrijk is.

Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer.

Wie te weinig slaapt, maakt fouten

Uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat 1 op de 6 werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk.

De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien. Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben last van concentratieproblemen (59 procent) en zelfs het maken van fouten (25 procent).

Privéomstandigheden

De beïnvloeding lijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49 procent).

Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk. Hoe komt dat? We vroegen het de mensen op straat: https://youtu.be/u9Q32AN2BXo

Ziek melden

Uit het onderzoek komt naar voren dat 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis wil het onderwerp slaapproblematiek bij veel organisaties op de agenda krijgen en bespreekbaar maken. Door inzicht te bieden in het effect van slaapproblemen op de organisatie en door samen met de werkgever concrete oplossingen voor medewerkers aan te bieden zoals een slaapcursus of het inrichten van een ‘powernap ruimte’.

Meer adviezen en tips zijn te vinden op www.zilverenkruis.nl/zakelijk

Ook interessant: Slaperigheid op het werk kost meer dan je denkt!

Deel dit artikel