BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Grote organisaties roepen op tot openheid over autisme

Grote organisaties roepen op tot openheid over autisme

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Grote organisaties roepen vandaag via hun intranetsite op tot openheid over autisme binnen hun organisatie.

Zij doen dit in het kader van Wereldautismedag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van autisme, wat het vraagt van de maatschappij en wat het brengt.

Spotje intranet

Op het intranet van de deelnemende organisaties in Nederland wordt vandaag een spotje getoond waarin iemand wordt gevolgd die op het punt staat zijn collega’s te vertellen over zijn autisme.

Het spotje is een initiatief van het programma Vanuit autisme bekeken in samenwerking met De Normaalste Zaak.

Steun in de rug

Circa 190.000 mensen in Nederland hebben autisme. Slechts een kleine groep daarvan heeft ook een diagnose. Ook zijn nog veel mensen niet open over hun autisme.

Met het spotje dat op Wereldautismedag getoond wordt, willen de initiatiefnemers mensen met autisme een steun in de rug geven voor hun autisme uit te komen.

Collega’s zonder autisme worden tegelijkertijd opgeroepen een open houding aan te nemen.

Het spotje is tevens te zien op het YouTube kanaal van Vanuit autisme bekeken: https://youtu.be/IY9jl9B_o38

Deelnemende organisaties zijn onder andere: AAFM Facility Management, Achmea, AWVN, Inntel Hotels Resort Zutphen, ISS, Gemeente Delft, KNMI, KPN, NISB, Provincie Gelderland en de Rijksoverheid.

Openheid loont

Het programma ‘Vanuit autisme bekeken’ steunt werkenden met autisme actief door hen op te leiden tot zogenoemde Autisme Ambassadeur.

Diederik Weve heeft zelf autisme en is initiatiefnemer van de Autisme Ambassade binnen Shell: “Als je open bent over je autisme begrijpen collega’s eerder je krachten en vullen ze je op je kwetsbare punten aan. Openheid loont.”

Inclusieve werkvloer

Het programma wil met de Autisme Ambassade een inclusieve werkvloer bevorderen.

“Een zichtbare Autisme Ambassadeur in een organisatie moedigt collega’s aan ook hun kwetsbaarheden en onzichtbare problemen te tonen. Daarmee ontstaat een cultuur waarin openheid en respect voor elkaars verschillen de norm is.”, aldus Merel van Vroonhoven, voorzitter van de werkgroep Vanuit autisme bekeken.

Meedoen

Vanuit autisme bekeken lanceerde eerder dit jaar de website www.uaanzet.nl.

Hiermee willen zij mensen in uiteenlopende functies en rollen – van politieman tot partner, van beleidsambtenaar tot werkgever – aanzetten tot meer interesse in en meer begrip voor mensen met autisme, zodat zij beter kunnen meedoen in de samenleving.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!