BG_bird2100% onafhankelijk
HRMAnno 2020: HR drijvende kracht achter elke organisatie

Anno 2020: HR drijvende kracht achter elke organisatie

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

HR zal in 2020 een nieuwe, doorslaggevende rol spelen in bedrijven.

Dat voorspelt een rapport van The Future Laboratory en Samsung dat in februari jl. is gepubliceerd.

Het rapport gaat over de invloed die technologische en maatschappelijke veranderingen op de werkomgeving hebben. In deze open economie is 40 procent van het arbeidspotentieel freelancer.

Nieuwe, creatieve banen

De verwachting volgens Samsung Nederland is dat automatisering de komende jaren steeds belangrijker wordt. Tegelijkertijd nemen menselijke competenties en de erkenning daarvan in waarde toe.

Opkomende technologie en kunstmatige intelligentie zullen repetitieve handelingen overnemen en er zullen nieuwe creatieve banen ontstaan. Beroepen waar verbeelding vereist is, worden bij zowel werkgevers als werknemers populair.

Zo zal HR de doorslaggevende factor zijn bij het inspelen op bedrijfsveranderingen, want HR wordt bepalend voor de herkenning van menselijke vaardigheden. De focus komt meer te liggen op beoordeling en creatief denken.

Zakelijke en economische benadering

Aangezien het personeelsbestand verandert, zullen er ook andere eisen worden gesteld aan het HR-team. Het gaat om een goed begrip van wat het bedrijf nodig heeft, zonder daarbij de onafhankelijke instelling van nieuw en jong personeel uit het oog te verliezen.

Traditionele managementstructuren en -strategieën zijn weinig meer waard als je te maken hebt met een generatie die niet langer wil werken in een hiërarchische organisatie. De focus verschuift van processen en structuren naar een meer zakelijke en economische benadering, waarbij het essentieel is dat freelancers zo efficiënt mogelijk kunnen bijdragen.

Winnen of verliezen?

Werkgevers die goed op deze verschuiving in de benadering van recruitment inspelen, kunnen het verschil maken tussen winnen en verliezen.

In 2021 is 40 procent van het arbeidspotentieel zelfstandig en vertegenwoordigt de freelancemarkt een waarde van $ 10 miljard. Begrip van het samenspel tussen mensen en digitale werelden is dan niet langer iets extra’s, maar een belangrijke competentie die de hele organisatie definieert. Op die manier spelen HR-professionals een sleutelrol bij het uitvoeren van bedrijfsstrategieën.

Klik hier om het hele rapport te downloaden.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?