BG_bird2100% onafhankelijk
HRMIKEA komt met verlofregeling voor operaties transgender personeel

IKEA komt met verlofregeling voor operaties transgender personeel

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Transgender personen die bij IKEA Nederland werken en die van geslacht willen veranderen, krijgen daarvoor voortaan betaald verlof, meldt de NOS.

Dit verlof is onderdeel van een nieuwe zogenoemde inclusieve cao die IKEA en vakbond FNV sloten. Dit benadrukt het belang van een lhbti+-vriendelijke werkvloer.

Inclusievere CAO

Werkgevers zijn zich nog te vaak niet bewust van de problemen die LHBTI+-personen op het werk ervaren. Het is een belangrijke ontwikkeling dat nu ook in CAO’s wordt gekeken hoe deze inclusiever kunnen.

Naast dat werkgevers zich rondom Pride laten zien en horen is het ook belangrijk om goed voor de eigen medewerkers te zorgen.

Er zijn al flink wat mogelijkheden voor werkgevers om daar invulling aan te geven. Naast het verlof voor medewerkers die in transitie gaan, kunnen werkgevers de Verklaring van Dordrecht gebruiken. Daarin staat hoe zij kunnen bijdragen aan een transgender vriendelijke arbeidsmarkt.

Ook het aanbieden van inclusief ouderschapsverlof is mogelijk. HEMA biedt dit al aan voor diens medewerkers, die een kindje in het gezin verwelkomen dankzij bijvoorbeeld een draagmoeder of adoptie.

Werkgevers kunnen ook onnodige sekseregistratie schrappen in hun werkprocessen en stimuleren dat lhbti+-collega’s zich verenigen in een personeelsnetwerk.

>>> Lees ook: ‘1 op 10 heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega’
>>> Kijk ook eens in ons dossier over diversiteit op de werkvloer

Deel dit artikel