BG_bird2100% onafhankelijk
ArboInspectie SZW vermoedt dat werkgever arbeidsslachtoffer heeft beïnvloed

Inspectie SZW vermoedt dat werkgever arbeidsslachtoffer heeft beïnvloed

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft deze maand een man aangehouden in zijn woonplaats Eindhoven omdat hij een slachtoffer van een arbeidsongeval vermoedelijk heeft willen beïnvloeden om de toedracht van het ongeval te verdraaien.

Het bedrijfsongeval vond plaats in juni 2016 in het Limburgse Born. De aanhouding vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Ernstig letsel

Tijdens het verwijderen van asbestplaten van een dak van een pand in Born, viel het slachtoffer van ongeveer zes meter hoogte op een betonnen vloer. De man liep daarbij ernstig letsel op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Op dit moment is de man nog herstellende van zijn val.

Beïnvloeding werkgever

De Inspectie SZW vermoedt dat de werkgever het slachtoffer heeft willen beïnvloeden om een verklaring af te leggen over het arbeidsongeval die in strijd was met de werkelijkheid. Ze doet onderzoek naar het arbeidsongeval en een en ander heeft geleid tot aanhouding van de werkgever.

Het beïnvloeden van slachtoffers van arbeidsongevallen komt volgens de inspectie de laatste tijd vaker voor. De arbeids-inspecteurs zijn er goed in om beïnvloeding te signaleren. Op dit moment loopt voor een ander arbeidsongeval ook al een strafrechtelijk onderzoek.

De reden om slachtoffers te beïnvloeden hun getuigenis te veranderen, ligt volgens de inspectie vermoedelijk in de gedachte van de werkgever om op deze manier een boete te ontlopen en daardoor te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij gemaakte zorgkosten niet gaat uitkeren.

Bron: SZW

Gerelateerd artikel: Werkgevers, bescherm je werknemers!

Deel dit artikel