BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieKeuringssysteem CBBS van UWV: manipulatie of toch niet?

Keuringssysteem CBBS van UWV: manipulatie of toch niet?

Duizenden gedupeerde WIA-verzekerden als gevolg van UWV beleid

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Het CBBS staat voor Claim Beoordeling en Borgingssysteem. UWV gebruikt dit systeem om de hoogte en het recht van de WIA-uitkering te bepalen.

Op 26 januari 2012 heeft de rechtbank te Alkmaar het CBBS gedeeltelijk buitenwettelijk verklaard.

In die specifieke zaak ging het om de wijze waarop de verzekeringsartsen binnen UWV bepaalde beperkingen wel of niet accepteren.

De bezwaarverzekeringsarts – als getuige deskundige door de rechtbank opgeroepen – verklaarde ter zitting, dat als de verzekerde bepaalde milde beperkingen heeft en het geen ernstige psychische stoornis betreft – zoals bijvoorbeeld een manie of psychose – er sowieso minder beperkingen worden aangenomen.

Het gaat met name om beperkingen op het gebied van persoonlijk en sociaal functioneren, bijvoorbeeld het item “vasthouden van de aandacht” zoals genoemd in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML).

Iemand met bijvoorbeeld een whiplash heeft volgens UWV dan geen beperkingen op dit item, terwijl daar vaak wel sprake van is.

De arbeidsdeskundige kan dan meer functies vinden in het CBBS systeem. En dat zal niet de eerste keer zijn, want vanaf 2004 is dit systeem al verschillende keren onder vuur genomen. De gekeurde wordt daardoor eerder “arbeidsgeschikt” verklaard, meestal niet in zijn belang.

Duizenden gedupeerden

De rechtbank acht deze handelwijze van UWV in strijd met het begrip “arbeidsongeschiktheid” zoals weergegeven in artikel 3 van het Schattingbesluit. Daar is onder andere in vastgelegd hoe de arbeidsongeschiktheidsuitkering dient te worden vastgesteld.

Deze gedragslijn, die UWV meent te kunnen hanteren als beleidsregel, is daarbij niet bij besluit vastgelegd en voldoet dus niet aan de vereisten in artikel 1:3 vierde lid van de Algemene wet bestuursrecht.

Het Schattingsbesluit gaat er namelijk niet vanuit dat een stoornis al of niet ernstig is of relevant, of dat deze in het individuele geval leidt tot beperkingen.

Er zijn veel meer toetsingscriteria binnen dit besluit die een verzekeringsarts tegen elkaar af dient te wegen. Het gaat te ver om daar in deze publicatie verder over uit te wijden.

Manipulatie of toch niet?

Het moge duidelijk zijn dat er gedupeerden zijn als gevolg van dit UWV-beleid. En ik vermoed dat het wel eens om duizenden verzekerden kan gaan die als gevolg van dit beleid mogelijk een lagere WIA-uitkering hebben ontvangen of gaan ontvangen, of misschien wel helemaal geen uitkering.

Alle reden voor de rechtzoekende werknemer om tegen deze schijnbaar gemanipuleerde WIA-besluiten van het UWV bezwaar en beroep aan te tekenen.

UWV heeft tegen deze uitspraak inmiddels hoger beroep ingesteld. Mocht de Centrale Raad van Beroep de uitspraak bevestigen, dan kunnen gedupeerden mogelijk zelfs vanaf 2009 en eerder herziening van hun zaak aanvragen.

Bron: www.rechtspraak.nl LJN: BV1949.

 

Deel dit artikel

Leon de Groot-Heupnerhttps://www.adviesgroepsz.nl/

Leon de Groot Heupner, juridisch arbeidsdeskundig adviseur, Adviesgroep Sociale Zekerheid

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?