BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieMinder huisartsbezoek na kanker bij actieve steun partner

Minder huisartsbezoek na kanker bij actieve steun partner

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In de jaren na de diagnose bespreken veel patiënten met kanker gezondheidsproblemen met hun huisarts. Wanneer partners patiënten stimuleren om met hen over hun ziekte te praten, is dit minder vaak nodig.

Volgens onderzoekers van het NIVEL moeten huisartsen moeten dus aandacht hebben voor de manier waarop partners patiënten met kanker kunnen steunen.

Partners grote steun

Kanker en de behandeling ervoor hebben vaak grote invloed op patiënten. In de jaren na diagnose ervaren veel van hen lichamelijke en psychische problemen.

Partners van patiënten zijn vaak een grote steun in deze periode. Daarnaast zoeken patiënten ook steun bij zorgverleners, zoals hun huisarts.

Of patiënten met kanker hun problemen met hun huisarts bespreken, hangt af van de aard van die problemen en hun persoonlijke kenmerken, maar ook van de steun die ze van hun partner krijgen.

Huisartsbezoek

Onderzoekers van het NIVEL vonden dat patiënten met kanker hun huisarts minder vaak bezoeken wanneer zij zich actief gesteund voelen door hun partner.

Dat houdt in dat zij zich door hun partner gestimuleerd voelen om over de ziekte te praten en zich gesterkt voelen om hun problemen samen op te lossen.

Wanneer partners weinig actief steunen, bezoekt 71 procent van de patiënten hun huisarts voor lichamelijke problemen. Wanneer partners veel actief steunen, is dit 47 procent.

NIVEL-onderzoeker Mieke Rijken: “Huisartsen zouden partners kunnen adviseren op welke manier zij patiënten met kanker het beste kunnen steunen. Daarnaast kunnen zij patiënten en partners ook informeren over steungroepen in de regio of op internet.”

Bron: NIVEL

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?