BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieMinder WW uitkeringen dan geraamd

Minder WW uitkeringen dan geraamd

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Door het economisch herstel maken dit jaar minder mensen gebruik van de WW-uitkering dan eerder werd verwacht.

Eind dit jaar maken er naar verwachting 460.000 mensen gebruik van een WW-uitkering. Dat zijn er 25.000 minder dan eerder dit jaar werd geraamd.

Deze bijstelling zorgt voor een financiële meevaller van meer dan een half miljard euro. Het aantal WW-uitkeringen groeit dit jaar nog wel, waardoor de WW-lasten met 600 miljoen euro stijgen naar 7,5 miljard euro.

Vorig jaar stegen de WW-lasten door de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen nog met 1,4 miljard euro.

Aantal arbeidsongeschikten daalt

Het totaal aantal arbeidsongeschikten (WAO, WIA, WAZ en Wajong) is de laatste jaren stabiel op 820.000. WAO en WAZ dalen, terwijl WIA en Wajong stijgen.

Met ingang van 2015 zal het bestand Wajong niet verder toenemen als gevolg van de Participatiewet. Dit betekent dat het totaal aantal arbeidsongeschikten bij UWV vanaf 2015 zal dalen.

Meer eigenrisicodragen voor de Ziektewet

Werkgevers kiezen voor de Ziektewet steeds vaker voor het eigenrisicodragerschap (ZW-flexwerkers). Dat deden ze al in de uitzendsector, maar nu neemt ook bij de overige werkgevers het eigenrisicodragen toe.

UWV verwacht dat volgend jaar 65 procent van de loonsom van de uitzendsector eigenrisicodrager zal zijn. Bij werkgevers in de overige sectoren zal het aandeel eigenrisicodragers van de totale loonsom toenemen naar 32 procent.

De nieuwe eigenrisicodragers zijn meestal grote werkgevers. De overgrote meerderheid van de kleinere werkgevers is bij UWV verzekerd.

Minder eigenrisicodragers WGA

Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering WGA geldt dat dit jaar meer werkgevers hebben gekozen voor terugkeer naar UWV. Het aandeel eigenrisicodragers in de loonsom is gedaald van 51 naar 45 procent als gevolg van stabiele premies van UWV en stijgende premies in de markt.

De werkgevers die zijn teruggekeerd naar UWV vormen een dwarsdoorsnede van alle werkgevers. Hierdoor is er geen risico dat de UWV-premie in de toekomst onder druk komt te staan als gevolg van de terugkeer.

De calculatiepremies voor de WGA en Ziektewet laten zien dat de premies ook in 2015 stabiel blijven.

Bron: UWV

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?