Op 4 april jl. heeft het Europees Parlement definitief ingestemd met nieuwe wetgeving over partnerverlof.

Vaders krijgen onder meer het recht op tien verlofdagen rondom de geboorte van hun kind met doorbetaling van salaris.

In juni 2018 werden de ministers van de EU lidstaten het al eens over tien dagen kraamverlof voor vaders.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

  • Vaders krijgen het recht op tien verlofdagen rondom de geboorte van hun kind. Zij moeten hierbij minimaal het salaris ontvangen dat normaliter wordt uitgekeerd bij ziekte.
  • Ouders hebben recht op vijf dagen zorgverlof, tegen een percentage van het brutoloon.
  • Ouders hebben recht op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee betaald. De twee maanden kunnen niet worden overgedragen tussen ouders.
  • Er moeten meer mogelijkheden zijn tot flexibel werken, zoals werken op afstand.

Gendergelijkheid

De duur van het vader- en ouderschapsverlof verschilt sterk tussen de EU-lidstaten. Deze verschillen kunnen leiden tot oneerlijke concurrentie, omdat werkgevers in de ene lidstaat meer geld kwijt zijn aan verlof dan in andere.

Bovendien doet de EU haar best om discriminatie te bestrijden en deelneming van vrouwen aan de arbeidsmarkt te stimuleren.

De Commissie hoopt door een minimum te stellen aan de duur van het vader- en ouderschapsverlof bij te dragen aan gendergelijkheid in de EU.

Voor- en nadelen van de wet

Door langer vaderschapsverlof is er, anders dan bij ouderschapsverlof, geen lager salaris. Vaders kunnen meer zorg op zich nemen waardoor moeders meer kunnen werken en de scheve taakverdeling meer in balans komt. De EU krijgt wellicht een beter social imago.

Een nadeel is dat de plannen veel geld kosten in lidstaten met minder dan tien dagen vaderschapsverlof. De kosten komen grotendeels bij de werkgevers terecht.

Gevolgen voor Nederland

Het Europese voorstel leidde tot veel discussie, ook in Nederland. Omdat in Nederland het vaderschapsverlof nu twee dagen is zal de regelgeving duur uitvallen en zullen Nederlandse vaders er veel op vooruit gaan ten opzichte van andere lidstaten. Het wettelijk geregelde ouderschapsverlof is in Nederland nu nog maximaal 26 weken en is onbetaald.

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans heeft zich erg voor het voorstel ingezet. Minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, verzette zich in de Raad van de Europese Unie namens Nederland tegen het voorstel.

Na de publicatie van het voorstel in april 2017 heeft Nederland overwogen om de gele kaart procedure in te zetten. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer vond dat het ouderschapsverlof een nationale kwestie is. Aangezien Nederland niet veel bijval kreeg van andere nationale parlementen, ging de behandeling van het wetsvoorstel gewoon door.

De Raad moet nog officieel instemmen met het voorstel. De lidstaten krijgen vervolgens drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.