BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingNooit meer ruzie met je baas

Nooit meer ruzie met je baas

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Hoogbegaafden raken makkelijk in conflict op hun werk. Coach Adrienne van den Bos wil hen helpen met haar praktische boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.

Elk jaar komt ongeveer een derde van alle werknemers in Nederland terecht in een conflict op het werk, zo blijkt uit cijfers van TNO en Arboned.

Ongeveer 3 procent belandt in een langdurig conflict. Onbekend is welk aandeel hoogbegaafden hebben in deze cijfers, maar voor coaches van hoogbegaafden is het thema zeer vertrouwd.

Hoogbegaafden worden bijvoorbeeld regelmatig als irritante betweters gezien en daardoor niet geaccepteerd door leidinggevenden en collega’s, aldus de auteur.

“Veel hoogbegaafden kunnen zich niet neerleggen bij onrechtvaardigheden of dingen die verkeerd gaan. Ze begrijpen vaak niet dat collega’s en leidinggevenden niet zien wat voor hen zo vanzelfsprekend is. Of waarom er steeds miscommunicatie is. Door de frustratie en de onmacht die hiermee gepaard gaan, ontstaan dan conflicten.”

Volgens Adrienne wordt hierbij vaak de link met hoogbegaafdheid niet gelegd. Rondom hoogbegaafdheid bestaan namelijk veel misvattingen, zoals dat je altijd succesvol bent in wat je onderneemt of dat alles je gemakkelijk afgaat.

Maar hoogbegaafdheid brengt best wat uitdagingen mee. Zoals het snel uitgekeken raken, overprikkeling op de werkvloer, of eenzaamheid door het gemis van aansluiting bij collega’s.

Veel hoogbegaafden hebben niet door dat hun hoogbegaafdheid een rol speelt bij het gedoe dat ze hebben op hun werk. Daardoor komen ze niet tot hun recht en dat is zonde. Want juist omdat je als hoogbegaafde zo anders bent, kun je een unieke waarde leveren aan het bedrijf waar je werkt, aldus de auteur.

>>> Lees alle berichten over hoogbegaafdheid op het werk

Deel dit artikel