Uit recent onderzoek blijkt, dat hybride werken leidt tot gezondere werknemers, met meer tijd voor beweging, slaap en gezond eten.
Onderzoek van IWG, aanbieder van flexibele werkplekken, onder meer dan 2.000 hybride werknemers toont aan dat de tijdwinst door minder woon-werkverkeer leidt tot meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, betere kookgewoonten, een betere mentale gezondheid en meer slaap.
Meer lichaamsbeweging en slaap
De gemiddelde werknemer die hybride werkt, krijgt nu 4,7 uur lichaamsbeweging per week, vergeleken met 3,4 uur voor de pandemie. Er wordt vooral veel gewandeld, hardgelopen en aan krachttraining gedaan.
Men slaapt ook langer: de extra tijd die elke ochtend in bed wordt doorgebracht staat gelijk aan 71 extra uren in totaal oftewel 19 minuten meer slaap per dag.
Nieuwe manier van werken leidt tot gewichtsverlies
De eetgewoonten zijn ook sterk verbeterd. 70 procent van de ondervraagden zegt dankzij hybride werken de tijd te hebben om elke dag een gezond ontbijt klaar te maken.
Daarnaast zegt meer dan de helft meer tijd te hebben om doordeweeks voedzame maaltijden te koken. Het gaat dan om meer verse groenten en fruit (respectievelijk 46 procent en 44 procent). Een kwart is minder gaan snoepen sinds deze nieuwe manier van werken.
Meer bewegen, beter slapen en gezonder eten heeft er – niet verrassend – toe geleid dat meer dan een kwart (27 procent) van de werknemers zegt te zijn afgevallen sinds het begin van de pandemie. Twee op de vijf (42 procent) zijn tussen 5 en 9,9 kg afgevallen. Bijna een kwart (23 procent) zegt meer dan 10 kg te zijn afgevallen.
Productiever dan voorheen
Hybride werken levert ook productiviteitswinst op. Bijna vier op de vijf (79 procent) van de ondervraagden zegt dat ze productiever zijn dan vóór 2020 als gevolg van minder werkgerelateerde stress (47 procent) en meer tijd om te ontspannen en tot rust te komen na het werk (46 procent).
Met een hogere productiviteit op het werk en meer vrije tijd daarbuiten is het geen verrassing dat twee derde (66 procent) vindt dat hun geestelijke gezondheid beter is dankzij hybride werken. 81 procent zegt meer persoonlijke tijd te hebben dan vóór 2020 en de meerderheid besteedt deze aan het verbeteren van de eigen gezondheid en welzijn.
Zo brengen ze meer tijd door met familie en vrienden (55 procent), zijn ze meer aan het sporten (52 procent) of maken overdag een korte wandeling (67 procent). Met allemaal een positief effect op de geestelijke gezondheid.
>>> Meer artikelen over hybride werken en thuiswerken |
Hybride werken helpt vrouwen om voor hogere functies te gaan
Uit het onderzoek van IWB blijkt ook dat hybride werken ‘niet-onderhandelbaar’ geworden voor veel vrouwen: 72 procent zou op zoek gaan naar een andere functie als ze niet meer hybride kan werken.
53 procent van de ondervraagde vrouwen solliciteerde naar een hogere functie binnen de eigen organisatie en de meerderheid gaf hybride werken als reden om dit te kunnen doen. Vrouwen melden een voelbare impact op hun carrière: hybride werken maakt hen efficiënter (58 procent) en vergroot hun zichtbaarheid bij de bedrijfsleiding (38 procent).
Zo draagt hybride werken op een positieve manier bij aan het doorbreken van het glazen plafond.
Flexibiliteit cruciale rol
Volgens het ‘Empowering Women in the Hybrid Workplace Report’ van IWG speelt flexibiliteit een cruciale rol. Bijna 80 procent van de vrouwen zegt dat ze dankzij een meer flexibele manier van werken voor een nieuwe functie kon solliciteren en de overgrote meerderheid (88 procent) gelooft dat diezelfde flexibiliteit functioneert als een gelijkmaker op de werkvloer. Volgens 66 procent leidt het dan weer tot minder vooroordelen op het werk.
De mogelijkheid om hybride te werken speelt bij vrouwen een rol wanneer ze belangrijke beslissingen nemen over hun loopbaan – van het veranderen van baan tot de sector waarin ze werken. Hybride werken zorgt voor meer balans tussen werk en privéleven en biedt zo nieuwe carrièremogelijkheden.
Drie op de vijf respondenten (62 procent) overwoog te solliciteren naar een nieuwe baan met een flexibeler werkomgeving en bijna de helft (48 procent) denkt na over een loopbaanverandering die zij voorheen niet zouden hebben overwogen.
Om flexibeler te kunnen werken, veranderden veel vrouwen van sector: bijna de helft (47 procent) geeft aan dat ze die stap hebben gezet dankzij hybride werken. Ook geven ze aan dat deze carrièregroei te danken is aan het feit dat hybride werken hen efficiënter en productiever maakt (58 procent), hen helpt meer te leren over andere functies binnen hun bedrijf (47 procent) en hun zichtbaarheid bij de bedrijfsleiding verhoogt (38 procent).
>>> Meer artikelen over Vrouw en werk |
Hybride werken een must
In feite is hybride werken een must geworden voor veel vrouwen: 72 procent zegt dat ze op zoek zou gaan naar een andere baan als ze niet meer hybride kan werken en 40 procent nam zelfs ontslag omdat er geen hybride werkrooster is.
Hybride werken is niet alleen in professioneel opzicht gunstig voor vrouwen: van alle leeftijdsgroepen zei bijna de helft (49 procent) dat ze, dankzij hybride werken, meer tijd hebben voor hun persoonlijke hobby’s. De meerderheid (75 procent) van de vrouwen ervaart een betere balans tussen werk en privéleven: ze besparen tijd en geld door minder woon-werkverkeer (67 procent), hebben meer flexibiliteit in hun dagelijkse schema (66 procent) en een betere geestelijke gezondheid (44 procent).