BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingPsychische belasting grootste veroorzaken verzuim langer dan vier dagen

Psychische belasting grootste veroorzaken verzuim langer dan vier dagen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die wordt uitgevoerd door TNO, heeft het het CBS onlangs laten weten dat het aantal arbeidsongevallen in 2017 is gestegen. Dit gaat om ongevallen met vier of meer verzuimdagen.

Het totaal aantal ongevallen op of door het werk was in 2017 3,4 procent van alle medewerkers in Nederland. De helft hiervan was de volgende dag alweer aan het werk, maar een groot deel dus ook niet.

HR Navigator, online vergelijkingssite, zoomt in dit artikel kort in op de resultaten van dit onderzoek.

Een aantal cijfers over de stijging van de arbeidsongevallen

De stijging van het aantal arbeidsongevallen met als gevolg meer dan vier verzuimdagen, is deels te verklaren vanuit het aantal medewerkers in Nederland. Dit aantal is namelijk flink gestegen ten opzichte van 2015, waardoor de kans op meer arbeidsongevallen natuurlijk ook groter wordt. Alleen als er naar rato van de cijfers wordt gekeken, is er een stijging te zien:

  • 2015: 73.000 ongevallen – 0,9 procent van alle medewerkers
  • 2017: 93.000 ongevallen – 1,2 procent van alle medewerkers

arbeidsongevallenSectoren met de meeste ongevallen

Uit het onderzoek blijkt dat in de zorg, de handel en de industrie de meeste ongevallen plaatsvinden. Ook dit is niet heel gek, want in deze sectoren werken bijna de helft van alle medewerkers in Nederland.

De industriële sector laat zien dat hier 1,9 procent arbeidsongevallen met als gevolg meer dan vier verzuimdagen hebben plaatsgevonden, dit is hoger dan het gemiddelde van 1,2 procent. De handel en de zorg zitten rond dit gemiddelde. En ook bij organisaties tot 50 medewerkers in deze branches hebben hier de hoogste cijfers.

Psychische overbelasting

Een interessant gegeven dat naar voren komt uit dit onderzoe  is dat de psychische overbelasting veruit de grootste oorzaak is van verzuim langer dan vier dagen. Het was al bekend dat dit één de grootste oorzaken van lang verzuim is en deze cijfers laten dit nogmaals overduidelijk zien. Dit zijn de cijfers die meer dan 10.000 keer als oorzaak worden benoemd:

  • Uitglijden, struikelen of vallen: 12.000 keer
  • Fysieke overbelasting: 15.000 keer
  • Psychische overbelasting: 24.000 keer

Helaas zijn er geen cijfers ten opzichte van de voorgaande jaren, dus of deze cijfers zijn gedaald, gelijk zijn gebleven of zijn gestegen, valt niet te achterhalen.

Moet werkend Nederland zich zorgen maken?

Met deze cijfers in gedachten kan HR Navigator eigenlijk niets anders concluderen dan dat we ons zorgen moeten maken. Vooral op het gebied van de psychische overbelasting (PSA klachten, burn-out, stress) liggen uitdagingen.

De huidige generatie en zogenoemde millennials vormen een groot deel van werkend Nederland en zij zijn extra vatbaar voor burn-outs door de hoge verwachtingen die ze hebben van zichzelf (en opgelegd krijgen van hun omgeving). Maar ook ook bij andere generaties speelt dit.

Vanuit dit onderzoek kun je volgens de online vergelijkingsdienst stellen dat door een (preventieve) aanpak van psychische klachten de verzuimcijfers omlaag kunnen.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?