BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingPsychische klachten een bom onder arbeidsmarkt

Psychische klachten een bom onder arbeidsmarkt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een substantieel deel van het verzuim op de werkvloer in Nederland houdt verband met psychische klachten. Het aandeel groeit én het verzuim door deze oorzaak duurt langer.

“Psychische klachten zijn een bom onder de arbeidsmarkt” aldus Maudie Derks, CEO van Acture, in de Orange Paper ‘Het groeiende probleem van psychisch verzuim’.

Leidinggevenden zijn veelal onvoldoende geëquipeerd om de signalen van aanstaand verzuim als gevolg van stress te signaleren, waardoor langdurig verzuim veelal het gevolg is.

Gezamenlijk belang

Derks: “Op dit moment is het alle hens aan dek op de arbeidsmarkt. De tekorten zijn bijna niet te overzien. Dus moet voorkomen worden dat medewerkers uitvallen. Sterker nog… als we meer aandacht besteden aan het welzijn van medewerkers, lossen we ook een deel van de arbeidsmarkttekorten op. Valt iemand door te veel stress uit, dan ben je eigenlijk al te laat. Je moet het vóór zijn. En de signalen zien dat iemand onder druk staat. Dat is het moment waarop werkgever en werknemer een gezamenlijk belang hebben: uitval voorkomen, dat is goed voor het bedrijf en voor de medewerker. Vandaar dat wij een signaalkaart hebben ontwikkeld die ervoor zorgt dat je als leidinggevende symptomen herkent en uitval voorkomt.”

In een eerder dit jaar verschenen Orange Paper van Acture is bepleit: werkgevers, neem verzuimbeperking – en nadrukkelijk ook beperking van psychisch verzuim – structureel mee in de cocktail van maatregelen, voorstellen en oplossingsrichtingen die worden besproken rondom arbeidsmarktkrapte en een leefbaar land.

We laten volgens Derks een groot arbeidspotentieel liggen en de werknemer met (dreigende) psychische klachten verdient volgens haar een activerende aanpak die hem of haar verder helpt. Derks benoemt drie aandachtspunten: werkgevers, die het onderwerp ‘ziekteverzuim’ hoog op hun agenda zetten. Leidinggevenden die beter en actiever signaleren. En medewerkers die bewuster zijn, stress signalen beter herkennen en hierover opener communiceren met hun leidinggevenden.

>>> Download hier de Paper ‘Het groeiende probleem van psychisch verzuim’ 

>>> Meer artikelen over Psychisch Verzuim

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?