De Nederlandse rolstoelbasketbalteams gaan kantoormedewerkers adviseren over zitten.

De spelers en speelsters van Oranje zullen bij bedrijven de effecten van (te) veel zitten bespreken, oefeningen tonen en werknemers overtuigen dat ze meer moeten bewegen op een dag.

Deze topsporters weten volgens de Stichting Basketball Experience Nederland (BEN) als geen ander hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. Die kennis willen ze graag overdragen aan werkend Nederland. Ze worden ambassadeurs van goed zitten.

Vanaf deze week zijn de internationals te boeken via www.sitness.nl. Werkgevers die de rolstoelbasketballers uitnodigen voor een clinic, steunen daarmee hun weg naar de Paralympische Spelen van Tokyo.

Europees kampioen zitten

Nederlanders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s die komen kijken bij te veel stilzitten op het werk. Werkgevers moeten daarom werknemers stimuleren te bewegen, maar dat kan volgens experts alleen als ze zich meer bewust worden van het belang.

Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma: “Een volwassene zit doordeweeks gemiddeld bijna tien uur per dag. Daarmee zijn wij Europees kampioen zitten. Een van de manieren om dat te veranderen is door het beweegvriendelijk maken van het kantoor en werkplek. Het vervangen van dertig minuten zitten door dertig minuten lopen heeft al een gunstig effect”.

Langdurig zitten wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Dit zijn activiteiten met een energie verbruik van minder dan 1,5 MET. 1 MET is bijvoorbeeld het energieverbruik als je rustig ligt. Zitten kost dus niet zoveel moeite.

Vroegtijdig sterven

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk wel met je lichaam als je te veel zit? Op de eerste plaats is het krijgen van klachten altijd een optelsom, van uren en dagen. Het is cumulatief. Eén dag tien uur zitten is niet zo erg. Maar elke dag tien uur zitten, een carrière lang, dan heb je een groot probleem.

Een dagje lekker chillen op kantoor wordt een gevaarlijke bezigheid

Het gaat daarbij vooral om diabetes type 2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, pezen en gewrichten.

Langdurig zitten (meer dan elf uur) vergoot bijvoorbeeld de kans op vroegtijdig sterven met 40 procent ten opzichte van korter zitten (minder dan vier uur). Dat bewijs is inmiddels sterk aangetoond in onderzoek.

Als je een week bedrust houdt, verlies je ongeveer 1,5 kilo spiermassa. Je raakt het snel kwijt en traint het maar langzaam weer bij. Als je zit gebruik je je spieren en met name je grote beenspieren en rompspieren, nauwelijks.

Dus dat lang zitten je spiermassa en conditie niet echt ten goede komt, is nog zwak uit gedrukt. Het veroorzaakt ook nog andere zaken zoals een metabool syndroom, diabetes type 2 en een hogere kans op dementie. Zo wordt een dagje lekker chillen op kantoor een gevaarlijke bezigheid!

Zitten maakt ziek

Uit de Maastricht Studie is een aantal schrikbarende conclusies te trekken. Lang zitten op je bureaustoel heeft tot gevolg dat je insulinegevoeligheid slechter wordt. En omdat insuline-ongevoeligheid een voorstadium is van diabetes type 2, vergroot langdurig zitten uiteindelijk de kans op het krijgen van dit type diabetes.

Zelfs fitte mensen lopen risico’s bij veel zitten

Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, verhoogt hun risico op diabetes type 2 met 22 procent. En het risico op het metabool syndroom met 39 procent.

Zelfs fitte mensen lopen gezondheidsrisico’s bij veel zitten. Dus als je beweegt in je vrije tijd maar toch tien uur per dag zit, loop je wel degelijk een risico.

Kortom, zitten maakt ziek. Een half uur minder zitten betekent al minder diabetes. Over dertig jaar heeft wereldwijd een op de twee mensen diabetes. Een van de manieren om dat te veranderen is door het beweegvriendelijk maken van het kantoor en werkplek. Het vervangen van dertig minuten zitten door dertig minuten lopen heeft al een gunstig effect.

Uit de Maastricht Studie blijkt ook dat staand werken in plaats van zitten samengaat met een betere cardiometabole gezondheid en een kleiner risico op diabetes. Want je verandert het gezondheidseffect van zitten niet door ’s avonds een uurtje bewegen. Het móet op kantoor gebeuren.

Het recht op bewegend werken

In een moderne arbeidsovereenkomst zou volgens fysiotherapeut Wessel Breeuwsma eigenlijk moeten staan dat een medewerker nooit langer dan twee uur achter elkaar zou moeten zitten. Iedereen moet kunnen bewegen. Het recht op bewegend werken. Een Positief Gezonde Werkplek waar je ’s avonds fitter en gezonder vandaan komt dan toen je er ‘s ochtends begon.

Maar hoe gaan die rolstoelbasketballers hier nou mee om? In Nederland zijn ongeveer 250.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Als je in een rolstoel zit neemt je gewicht met een paar kilo per jaar toe en heb je een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Hoe zij dat doen, gaat werkend Nederland de aankomende tijd leren!

SKO uit Oldenzaal maakt Sitness mogelijk. De projectinrichter adviseert en realiseert duurzame werkomgevingen waarbij de mens, omgeving, duurzaamheid en plezier in het werk centraal staat. Robbert Nijhuis, commercieel directeur SKO: “Wij zijn bijzonder trots dat onze naam de komende twee jaar aan het Nederlands rolstoelbasketbalteam verbonden is. Wij willen het hoogste bereiken met onze ‘Get Fitter by SKO’ filosofie en dat willen deze topsporters ook”.

>>> De internationals zijn te boeken via www.sitness.nl