In de sector transport en logistiek werken meer mannen dan vrouwen.

Dat steeds meer vrouwen het beroep van vrachtwagenchauffeur een aantrekkelijk beroep vinden, bleek onlangs tijdens een Ladies Night in Nieuwegein waar zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs aanwezig waren.

Een speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs vormt de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT, en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen. Met als doel meer vrouwen voor de sector transport en logistiek te werven en zo voor meer diversiteit te zorgen.

Versnelde toename noodzakelijk

Elisabeth Post, voorzitter TLN: “De groei van bedrijven in onze sector houdt aan. Het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal vrouwen is ondervertegenwoordigd, meer diversiteit is goed voor sector. Daarom is het van belang om deze groep extra te ondersteunen en stimuleren”.

Meer diversiteit biedt kansen

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt. Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is niet alleen van bedrijfseconomisch maar ook van maatschappelijk belang”.

Goede vooruitzichten

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau.

Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6 procent van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd. De sector streeft naar een aandeel van 10 procent en werft daarom onder andere via www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/vrouwen extra chauffeurs voor de sector.