BG_bird2100% onafhankelijk
HRMVerfrissend organisch perspectief

Verfrissend organisch perspectief

Op zoek naar de oorsprong van het Nieuwe Werken door de ogen van coach Wilma de Haas

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken. HNW afgekort. Overal duikt dit opeens op. Of begint het me nu pas op te vallen.

In vakbladen die ik, zonder dat ik erop ben geabonneerd, krijg toegestuurd. In het Algemeen Dagblad. HRM-bladen. BG magazine. Een hele hoos sinds juni lijkt het wel.

Mijn eerste reactie is altijd dwars bij dit soort hypes. Ik sluit mijn ogen, leg de artikelen opzij en besluit er niets van te willen weten. Ik ga dan bij dat woord mijn eigen beeld vormen. Mijn visie erop loslaten. Op een bepaald moment gaat dat dwarse knagen. Word ik wat kortademig wanneer ik dat woord weer tegenkom en krijg het uiteindelijk Spaans benauwd dat ik iets mis. Iets essentieels. Iets wat ik absoluut moet weten wil ik überhaupt een beetje meedoen op deze ondoorzichtige markt.

Dat moment kwam vandaag. Toen moest ik gaan lezen. Van mezelf.

In het voorwoord van een vakblad kwam ik bij daarbij het volgende tegen:
..belicht hij de mensbeelden achter HNW, waarbij hij prachtig aangeeft hoe een goed toegepast circulair proces als communicatie ervoor kan zorgen dat inspiratie en motivatie hand in hand gaan met organisatiedoelstellingen en zo bijdragen aan een vruchtbare uitkomst. Een verfrissend organisch perspectief.

VERFRISSEND ORGANISCH PERSPECTIEF

Verfrissend? Organisch? Perspectief?

Dit soort blabla verhalen bevestigen alleen maar mijn eerste dwarse reactie dat een term wordt opgeblazen, uitgehold, tot kreet verwordt totdat uiteindelijk niemand meer weet wat oorspronkelijk werd bedoeld. Als er überhaupt een oorsprong te vinden is.

De oorsprong van ‘mijn’ nieuwe werken (met kleine letters) is goed traceerbaar en bestaat eigenlijk uit niet meer en niet minder dan drie peilers waar mijn ondernemerschap op is gebaseerd. Bij de start als zelfstandige heb ik drie voorwaarden geformuleerd waar mijn nieuwe werken uit moest bestaan. Die heb ik letterlijk op papier gezet en deze uitgangspunten zijn na vijf jaar nog steeds actueel en hanteerbaar.

De voorwaarden

  1. 
Een vastgesteld basisinkomen per maand waarmee ik mijn brood kan verdienen.
  2. Me professioneel kunnen ontwikkelen
.
  3. Werk en privé in balans houden.

Anders gezegd, ik heb me een realistisch en concreet doel gesteld en de volledige verantwoordelijkheid genomen om dat doel te realiseren, zonder dat bij een organisatie neer te leggen. Daarbij heb ik een goede zorg voor mezelf als werknemer georganiseerd. Professioneel gezien in de vorm van continue ontwikkeling. Persoonlijk door privé en werk in balans te houden en bij opdrachten realistisch te zijn in wat ik kán en wíl realiseren. Nee kunnen zeggen is een groot goed.

Deze drie peilers helpen me de juiste keuzes te maken, waarbij ik mezelf duurzaam te werk kan stellen. Dat is mijn bijdrage aan een duurzame samenleving. Met veel plezier, met behoud van gezondheid, mezelf ontwikkelend en ook nog eens met euro’s op de rekening. Zo eenvoudig kun je het nieuwe werken formuleren.

Nu alleen nog kijken of het in een verfrissend organisch perspectief past.

Deel dit artikel

Wilma de Haashttps://www.haasenkonijn.nl/

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?