De zorgprofessional snakt naar adem: door de continue overvraging zijn ze emotioneel en fysiek uitgeput.

Anouk ten Arve, arbeid en gezondheidsexpert bij Stichting IZZ, schreef er het boek ‘Zuurstof voor zorgprofessionals’ over.

Daarin roept ze zorgorganisaties op om te stoppen met allerlei leefstijlprogramma’s en vitaliteitscursussen en de zorgprofessional gewoon zijn of haar werk te laten doen. Al die tientallen losse projecten leveren alleen maar spanning op in de organisatie.

Haar nieuwe boek is een pleidooi om het HR-beleid te versimpelen en de professional centraal te stellen. Het boek is tot stand gekomen door een samenwerking met zorgprofessionals, HR-managers, bestuurders, belangenbehartigers en wetenschappers.

Opruimen en harmoniseren HR-beleid

Ten Arve heeft, als expert bij Stichting IZZ, de afgelopen tien jaar als het ware met een drone boven de theorie en de praktijk gehangen en deze kennis gecombineerd in het boek.

Het boek helpt zorgorganisaties om aan de slag te gaan met gezond werken, waar IZZ zich al veertig jaar sterk voor maakt.

Anouk ten Arve: “De zorgkloof, het verschil tussen vraag naar zorg en het aanbod van zorgprofessionals om die te leveren, wordt steeds groter. Het is daarom bittere noodzaak om de zorg anders te organiseren. Om dit te kunnen doen, is ruimte nodig. Het verbeteren van de leefstijlactiviteiten op het werk kost veel tijd voor HR om goed in te voeren en draagt onvoldoende bij aan het oplossen van de grote knelpunten als werkdruk, verzuim, administratieve last en behoud van zorgprofessionals”.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zorgprofessionals de volgende drie factoren noemen die het meest bijdragen aan het hun bevlogenheid:

1. relatie met leidinggevende
2. samenwerking team
3. autonomie en zeggenschap

Kenmerken die te maken hebben met interactie met elkaar. En helemaal niet met meer bewegen, inzet van technische hulpmiddelen, sleutelen aan de individuele werknemer, opleiding, salaris en leefstijlprogramma’s.

Om maximaal succes te hebben, moet er volgens Ten Arvedus eerst gewerkt worden aan het verbeteren van de onderlinge verhoudingen en gedrag.

Grote schoonmaak HR-beleid

Een appél wordt gedaan op behoud en minder verzuim van zorgprofessionals. Dit is mogelijk door te versimpelen en weer terug te gaan naar de basis.

Om dit te kunnen doen, is er ruimte nodig. Niet weer een nieuw project erbij, maar een duurzame oplossing die een onderdeel is van de manier van werken van de organisatie.

Organisaties die koploper zijn, hebben een grote schoonmaak in HR-beleid uitgevoerd en hebben een eenduidige manier van werken met hierin een sterke positie voor de zorgprofessional, HR en het bestuur.

Voor meer informatie over Zuurstof voor zorgprofessionals, ga naar www.zuurstofvoorzorgprofessionals.nl

zuurstof voor zorgprofessionals cover