Er is nu bewijs gevonden dat verzuim te voorspellen is! Op kostenplaatsniveau hebben advies- en onderzoekbureau Preventned en onderzoekbureau Vernet data gekoppeld van een ziekenhuis in Nederland.

Uit deze koppeling blijkt dat de voorspelling van het verzuim uit de WerkVermogensMonitor® samenvalt met het daadwerkelijke verzuim uit de data van Vernet.

Werkvermogen

Preventned heeft een traject uitgevoerd bij een ziekenhuis in Nederland om inzicht te verkrijgen in het werkvermogen van de medewerkers. Vernet verzamelt en analyseert al jarenlang de verzuimcijfers voor dit ziekenhuis.

Door de data van Preventned en Vernet op kostenplaatsniveau te koppelen, is een goed beeld gekregen van de voorspelling van verzuim uit de WerkVermogensMonitor® en het daadwerkelijke verzuim uit de data van Vernet.

De kostenplaatsen waar de verzuimkosten tussen de eerste en de tweede meting het sterkst zijn gestegen (stijgers) gaven ook een hoger risico op verzuim aan in het voorspellend onderzoek van Preventned.

De voorspelbaarheid van verzuim wordt hiermee aangetoond. Verder bewijs ligt volgens Preventned in het feit dat in de groep waar de verzuimkosten zijn gedaald (dalers) ook een lager risico op verzuim is geconstateerd in het onderzoek van Preventned.

Voorspelling verzuim versus daadwerkelijk verzuim

Zo lag het risico op verzuim ten gevolge van een verminderd werkvermogen bij de stijgers in verzuimkosten 3,9 procent hoger dan bij de dalers in verzuimkosten. Het risico op burn-out lag ruim 5 procent hoger bij de stijgers in verzuimkosten.

De verzuimstijgers laten tevens een hogere toename zien in het gemiddelde verzuimpercentage en verzuimkosten in vergelijking met de dalers. De stijgers laten gemiddeld 3,78% procent en € 123.924,– aan toename zien tegen gemiddeld 1,96 procent en € 43.200,– afname voor de dalers.

Werken aan de juiste stuurfactoren maakt het verschil

Naast het werkvermogen meet de WerkVermogensMonitor® ook factoren die van invloed zijn op het werkvermogen van de medewerkers (stuurfactoren).

Uit de stuurfactorenanalyse is gebleken dat de factoren werkdruk, werk-privébalans en afwisseling in het werk een grote invloed hebben op het werkvermogen van deze groep medewerkers.

De zorginstelling heeft  – door diverse omstandigheden – niet optimaal gebruik gemaakt van alle stuurinformatie met verbeterpunten die uit de WerkVermogensMonitor® zijn gekomen. Misschien had een betere opvolging hiervan kunnen leiden tot het niet verder oplopen van het verzuimpercentage. De toename van de verzuimkosten voor de gehele organisatie komen op ruim 1,3 miljoen euro tussen 2015 en 2016.