BG_bird2100% onafhankelijk
ArboVier op de vijf Nederlandse medewerkers loopt door met ergonomische klachten

Vier op de vijf Nederlandse medewerkers loopt door met ergonomische klachten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vier op de vijf medewerkers worden niet gecompenseerd door hun werkgever voor klachten aan het houding- en bewegingsapparaat door slechte ergonomische omstandigheden op het werk, thuis of op de flexplek. Ook wel werkgerelateerde ergonomische klachten.

Dit terwijl een groot gedeelte van de respondenten tijdens het werk fysieke klachten ervaart, zoals pijn in de onderrug (43 procent), nekpijn (40 procent) of schouderpijn (35 procent).

Zo blijkt uit onderzoek van online onderzoeksbureau Noties in opdracht van Fellowes onder 250 respondenten.

Productiviteit

Uit het onderzoek blijkt ook dat medewerkers ergonomische klachten vooral ervaren op de vaste thuiswerkplek (34 procent), gevolgd door de vaste werkplek op kantoor (31 procent) en de flexwerkplek op kantoor (25 procent).

Fysieke klachten kunnen de productiviteit negatief beïnvloeden en zelfs leiden tot verzuim.

Slechts 18 procent van de werkgevers onderneemt actie, zoals het aanbieden van een werkplekcheck en ondersteunende ergonomische producten om de fysieke klachten te reduceren.

Werkplekcheck of fysiotherapeut

Worden de medewerkers wel gecompenseerd, dan betreft het in de meeste gevallen een werkplekcheck (34 procent) of een werkplekcheck met naar aanleiding daarvan ergonomische producten op maat (25 procent).

Als medewerkers zelf actie ondernemen om de klachten te reduceren, dan wordt de fysiotherapeut het meest bezocht (23 procent), gevolgd door het vermijden van werkplekken die ergonomische klachten geven (22 procent).

Veel mensen die te lang doorlopen met klachten als gevolg van slechte ergonomie kunnen pijnklachten ontwikkelen van de gewrichten (spieren-pezen-kapsels), vermoeidheid, afname van concentratievermogen, dreigend verzuim, slechter slapen en falend herstelvermogen.

Grootte organisatie

Mkb-organisaties van vijf tot negen medewerkers doen het meest aan compensatie (29 procent).  Bedrijven tussen de twintig en veertig medewerkers en eenmanszaken doen het minst om ergonomische klachten te verhelpen (beide 9 procent).

Ook medewerkers bij grote organisaties met meer dan honderd medewerkers worden slechts mondjesmaat gecompenseerd (20 procent).

Wettelijk verplicht

Volgens EU Directive 90/270/EEC is de werkgever wettelijk verplicht een werkplek risico assessment af te nemen bij het aannemen van nieuwe medewerkers en bij bestaande medewerkers wanneer de werkomgeving verandert als een andere functie, nieuwe taken of een nieuw bureau of computer.

Daarnaast werken meer dan 17 miljoen werknemers in Europa vanuit huis en dit aantal groeit elk jaar.

Toch is 75 procent van de bedrijven zich niet bewust van de wettelijke plicht die ervoor moet zorgen dat medewerkers ook buiten het kantoor op een gezonde manier werken.

Bron: Fellowes

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?