In verband met de coronacrisis heeft mijn werkgever mij laten weten genoodzaakt te zijn de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hij heeft mij nu een vaststellingsovereenkomst voorgelegd. Waar moet ik allemaal op letten en heb ik recht op WW als ik de overeenkomst teken?
Tip 1 – Teken niet direct
Teken de vaststellingsovereenkomst (vso) nooit meteen maar overleg eerst met een arbeidsjurist. Heb je al getekend, maar ben je het er toch niet mee eens? Geen zorgen, je hebt altijd nog twee weken om die overeenkomst te ontbinden. Dit moet wel schriftelijk. Je hoeft geen reden te geven voor het ontbinden van de overeenkomst.
Belangrijk is dat je, als de reden voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een bedrijfseconomische grond is, goed uitzoekt of die grond er wel is. Is die grond aanwezig? Dan zal beoordeeld moeten worden of je werkgever wel de juiste ontslagvolgorde heeft gehanteerd (dat heet afspiegelen), herplaatsing heeft onderzocht al dan niet met behulp van scholing.
Tip 2 – Opzegtermijn
Als de beëindigingsgrond klopt, moet nog wel worden gecontroleerd of de voorwaarden in de overeenkomst correct en redelijk zijn.
Zo moet de werkgever bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst de opzegtermijn die geldt voor de werkgever hanteren. Deze termijn is belangrijk, omdat je pas na afloop hiervan aanspraak kan maken op een WW-uitkering.
Tip 3 – Geen verwijt
Om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering moet in de vso staan dat jou geen enkel verwijt wordt gemaakt van de beëindiging van het dienstverband en dat je werkgever het initiatief voor de beëindiging nam.
Ook moet erin staan dat de beëindiging geen verband houdt met een door jou veroorzaakte dringende reden voor ontslag (denk aan een reden die grond zou kunnen zijn voor een ontslag op staande voet).
Tip 4 – Beperkende bedingen
Controleer welke bedingen (afspraken) in de arbeidsovereenkomst na het einde van het dienstverband gelden. Denk aan ‘postcontractuele bedingen’ zoals een concurrentie-, relatie- of studiekostenbeding. Deze kunnen je beperken bij het vinden van een nieuwe baan of kosten met zich meebrengen.
Kijk dus goed naar welke bedingen geschrapt moeten worden en leg dat vast in de vaststellingsovereenkomst.
Tip 5 – Vergoedingen
Als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd, heb je op grond van de wet niet standaard recht op een transitievergoeding. Dit betekent echter niet dat je hier geen aanspraak op kunt maken. Zou je werkgever ontslag aanvragen bij UWV en vervolgens opzeggen, dan heb je als werknemer recht op de transitievergoeding. Dus waarom zou je hier vanaf zien bij het sluiten van een vso?
Laat een berekening maken van de transitievergoeding en controleer of je werkgever die vergoeding in de vso heeft opgenomen. Staat er in de vso geen vergoeding of is de hoogte onjuist, laat je werkgever dat dan weten. Het kan zelfs zijn dat een hogere vergoeding in jouw situatie gerechtvaardigd is.
Zijn er daarnaast vergoedingen die je tegoed hebt of moet betalen? Heb je nog vakantiedagen open staan? Zet alles goed op een rij, voordat je akkoord gaat met de vso. En, laat je hierin goed juridisch begeleiden en adviseren.