Onderzoek wijst uit dat het overgrote deel van de medewerkers (70 procent) vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid het aantrekkelijkst vindt aan een werkgever.

Aandacht voor de cultuur en sfeer van een organisatie komt met 39 procent op een tweede plek, gevolgd door ontwikkelmogelijkheden (38 procent). 23 procent vindt boven-marktconforme arbeidsvoorwaarden aanlokkelijk.

Stel werkgevers dezelfde vraag en het antwoord komt niet altijd overeen met de wensen van de kandidaat. Werkgevers binnen het mkb hebben beter in kaart wat hen aantrekkelijk maakt dan werkgevers in het grootbedrijf.

Dit blijkt uit de Hr Marktmonitor, waaraan ruim 2.100 werkgevers uit het mkb en grootbedrijf en 2.300 werknemers meewerkten.

Ontwikkelmogelijkheden

Door de krapte op de arbeidsmarkt staan werkgevers te springen om gekwalificeerd personeel. Om deze nieuwe werknemers te vinden, zullen zij goed moeten inspelen op de behoefte van de kandidaat.

57 procent van het grootbedrijf denkt echter dat het bieden van ontwikkelmogelijkheden hen het meest aantrekkelijk maakt. Met meer dan tien procentpunten verschil komt vrijheid op de tweede plaats (46 procent).

Werkgevers binnen het mkb lijken hun kandidaten beter te kennen. Met 65 procent denken zij dat het geven van vrijheid hen een aantrekkelijke werkgever maakt. Aandacht voor cultuur (50 procent) en het bieden van ontwikkelmogelijkheden (43 procent) volgen. Dit sluit aan bij de wensen van (potentiële) werknemers.

Marion van Happen, algemeen directeur bij Unique: “De arbeidsmarkt is krap en daardoor is het meer dan ooit van belang om naar de kandidaten te luisteren. Toch hebben werkgevers en kandidaten vaak een andere visie op aantrekkelijk werkgeverschap. Grijp nu je kans en onderzoek de mogelijkheden om werknemers meer vrijheid te bieden. Want dat is waar zij naar verlangen. Door goed te luisteren naar kandidaten en hen te bieden wat hen aanspreekt, kun je het verschil maken en talent naar je toe trekken en behouden.”

De Hr Marktmonitor is hier te downloaden.