BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidWeg met de maandagochtendblues!

Weg met de maandagochtendblues!

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Succesvolle mensen hebben geen moeite met de wekker op maandagochtend. Zij zien maandag als een kans; een nieuw begin en de mogelijkheid om er weer fris en vol goede moed tegenaan te gaan.

Maak hier gebruik van: door je niet te focussen op hoe graag je wilt blijven liggen, maar in plaats daarvan op wat je die week wilt bereiken, kun je jezelf inspireren om echt het beste uit de maandagochtenden te halen.

Onderzoek toont aan dat we het meest alert zijn tijdens de eerste paar uur van onze dag, vooral om 10.00 uur in de ochtend. Succesvolle professionals beseffen dit en profiteren van hun maandagochtenden door zich aan een bepaalde routine te houden. Ze doen het volgende:

Ze benutten de ochtend

Als je wilt uitblinken in je werk, dan zul het je waarschijnlijk niet uitmaken dat je een half uur eerder opstaat dan de rest. Vraag aan een willekeurige, succesvolle CEO hoe laat hij of zij opstaat en hoe hij zijn tijd in de ochtend besteedt, en je zult zien hoe belangrijk ochtenden kunnen zijn.

Eén van de beste ochtendactiviteiten is beweging. Veel professionals hebben onvoorspelbare werkschema’s en weten niet van tevoren hoeveel vrije tijd ze nog zullen hebben in de avond. Door in de ochtend alvast te sporten is dat iets wat niet meer uitgesteld – en meestal dus afgesteld – kan worden. Door te sporten stoom je je lichaam klaar voor activiteit; het weekend is voorbij, we gaan weer terug in productiviteitsmodus.

Ook tijd met familie is iets wat ’s ochtends makkelijker kan worden ingepland dan ’s avonds. Het ontbijt is een uitgelezen moment om met het gezin aan tafel door te brengen. Maak hier een gewoonte van door dit iedere ochtend te doen. Door deze aandacht te besteden aan zowel lichaam als geest, is het makkelijker om alle werkgerelateerde gedachten en zorgen in perspectief te zien. En dat motiveert weer om te presteren.

Ze visualiseren de aankomende week

Gejaagd de week ingaan en iedere taak ad-hoc aanpakken zodra deze op je bureau belandt, is een recept voor een burn-out. Gebruik de maandagochtend voor het vaststellen van een goede strategie door een prioriteitenlijst en een planning te maken.

Voor wat extra motivatie voor de week, is het geen gek idee om je te laten prikkelen door een inspirerende toespraak of tekst. Eenmaal op kantoor helpt het uitwisselen van plannen en schema’s om ieders prioriteiten op elkaar af te stemmen.

Door iedere maandagochtend een half uur samen te zitten, creëer je een podium voor eventuele problemen, vragen of suggesties voordat iedereen weer vol tijd investeert in de individuele projecten van de week. Zo staan alle neuzen dezelfde kant op en is er weinig ruimte voor ruis.

Ze pakken eerst de moeilijkste taak aan

De ochtend biedt voor veel mensen een zeldzame mogelijkheid om aan projecten te werken zonder steeds gestoord te worden. Door deze voorsprong te pakken door eerder te beginnen dan de rest – en dus efficiënter te werken – blijft er meer tijd over voor andere taken.

Om je dag een boost te geven, kun je het beste met de moeilijkste opdracht beginnen. Wanneer je het werk waar je het meest tegenop keek hebt getackeld, valt daarna alles mee. Bovendien wordt ons brein moe vanaf de middag – net als elke andere spier die voor een lange tijd gebruikt wordt – en kost het meer moeite om dan de moeilijkere kwesties op te lossen.

Ze evalueren door de dag heen

De ochtend is volledig benut om een zo productief mogelijke werkdag te creëren. Om de goede start niet te laten vervagen in de loop van de dag, is het slim om tussendoor een pas op de plaats te maken en de tijd te nemen voor een kleine evaluatie.

  • Aan het begin van elke dag vraag je jezelf: Waar ligt vandaag mijn focus?
  • Gedurende de dag bekijk je jezelf als het ware van buitenaf: hoe gaat het? Doe ik daadwerkelijk wat ik van plan was vandaag?
  • Aan het eind van de dag vraag je jezelf: hoe heb ik het gedaan vandaag? Wat had beter gekund? Gebruik dit inzicht om het morgen beter te doen. Door een paar keer per dag zo’n momenten van bewustwording in te lassen, waak je ervoor dat je de focus verliest door de waan van de dag.

Probeer het eens: zet je wekker komende maandag een half uur vroeger en ervaar zelf hoe je productiviteit en gevoel van voldoening toeneemt.

Deel dit artikel

Florentine de Beer

Florentine de Beer, Teamleader Hays Response

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?