BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Werkprestatie daalt bij hitte

Werkprestatie daalt bij hitte

Hoe blijft u functioneren tijdens zeer warme dagen?

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Stress vanwege de warmte op het werk kan de werkprestatie met 30 tot 50 procent verminderen.

Ook bestaan er tekenen dat bij een sterke hittebelasting het aantal werk- en verkeersongevallen stijgt.

Om dit te voorkomen en omdat er weer een aantal zeer warme dagen voor de deur staan, heeft bedrijfsarts Milena Lucic van DEKRA tien tips opgesteld die werknemers helpen om de hitte beter te kunnen doorstaan.

 1. Drink voldoende. Dit advies staat met stip op nummer 1. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud, mineraalwater of bijvoorbeeld appelsap.
 2. Eet lichte maaltijden. Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.
 3. Luchten en verduisteren. Probeer ’s ochtends voor de ergste hitte het kantoor goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren. Op deze manier blijft de ergste hitte buiten de deur.
 4. Creëer koele lucht. Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor je je fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijg je snel een stijve nek of geïrriteerde ogen.
 5. Sta vroeg op. Wanneer je vroeg opstaat kun je al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden.
 6. Zorg voor verkoeling. Een vochtige handdoek in de nek of koud water over je onderarmen laten stromen, kan al een wereld van verschil zijn. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel meteen, en op een eenvoudige manier, verkoeling.
 7. Blijf bewegen. Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.
 8. Schakel warmtebronnen uit. Lampen, kopieerapparaten, printers en computers geven veel warmte af. Om die te verminderen kunnen medewerkers apparaten die niet continue gebruikt worden het beste uitschakelen.
 9. Pas de dresscode aan. Zeker op de dagen waarop je geen afspraak hebt, is het aan te raden om niet in pak gekleed te komen. Indien formele kleding gewenst is, probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en trek minder laagjes aan.
 10. Blijf relaxed. Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het extra belangrijk om tijdens stressvolle momenten rustig te blijven. Een verhitte situatie kun je tijdens een hittegolf niet gebruiken.

Bron: DEKRA

Lees ook: Tips om bij zomerwarmte het hoofd koel te houden

Deel dit artikel

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?