BG_bird2100% onafhankelijk
Verzuim55+ homo vaker arbeidsongeschikt

55+ homo vaker arbeidsongeschikt

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Seksuele geaardheid maakt weinig verschil voor het geluk van 55-plussers.

Homoseksuele en biseksuele 55-plussers zijn even gezond als heteroseksuelen, hun sociale contacten zijn even goed en ze zijn even tevreden met hun leven.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft dat vastgesteld. Eerdere onderzoeken gaven een negatiever beeld over geluk bij homoseksuelen en biseksuelen.

Moeilijker leven

De SCP-onderzoekers hielden het leven van 55-plussers tegen het licht op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), verantwoordelijk voor het homo-emancipatiebeleid.

Gemiddeld gezien beoordelen homoseksuele 55-plussers hun huidige leven positiever dan heteroseksuelen. Ze denken dat ze een moeilijker leven hebben gehad, maar zijn nu naar eigen zeggen beter in staat met problemen om te gaan.

31 procent van de oudere homo- en biseksuelen is niet uit de kast gekomen. 12 procent heeft het afgelopen jaar een negatieve reactie gehad op hun geaardheid.

Vaker arbeidsongeschikt

Volgens het SCP hebben homo- en biseksuele 55-plussers meer overeenkomsten dan verschillen met hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Wel zijn ze vaker arbeidsongeschikt: 12 procent tegenover 5 procent. Onduidelijk is waardoor dit komt.

Verder zijn er meer homo’s en bi’s boven de 55 die aan zelfmoord denken. Dat zou te maken kunnen hebben met eerdere ervaringen met discriminatie en uitsluiting, denkt het SCP.

Een op de tien homoseksuele 55-plussers dat toekomstige zorgverleners niet goed met hun seksuele voorkeur kunnen omgaan. Een op de vijf denkt dat medebewoners van een tehuis er problemen mee gaan hebben.

Voor het rapport zijn 375 lesbische, homoseksuele en biseksuele 55-plussers ondervraagd, net als 361 heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Bron: Gaysite.nl

Deel dit artikel