BG_bird2100% onafhankelijk
HRMDit moeten werkgevers weten over Generatie Z

Dit moeten werkgevers weten over Generatie Z

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De komende jaren betreedt Generatie Z – jongeren tussen de 18 en 24 jaar – in groten getale de arbeidsmarkt.

Voor werkgevers kan het aannemen van deze jongeren een belangrijke oplossing zijn voor het groeiende personeelstekort waar veel bedrijven mee kampen.

Monsterboard geeft werkgevers vier inzichten en tips om deze jongeren effectief te werven.

Tip 1 – Bied vacatures mobiel aan

Uit onderzoek blijkt dat van alle generaties op de arbeidsmarkt, Generatie Z het liefst via de mobiele telefoon naar werk zoekt. Zorg er dus voor dat uw vacatures leesbaar zijn via mobiel, maar ook dat ze online te vinden zijn. En vergeet ook niet je website mobiel goed leesbaar te maken.

Tip 2 – Investeer in moderne recruitmenttechnieken

Het is niet alleen belangrijk om vacatures via mobiel en online aan te bieden, maar kijk ook naar nieuwe recruitmenttechnieken. Jongeren vinden het bijvoorbeeld belangrijk om te kunnen chatten met werkgevers tijdens een sollicitatieproces. Generatie Z vindt chatten, zeker in het begin van het proces, zelfs prettiger dan mailen of bellen. Door bijvoorbeeld chatbots in te zetten voor het beantwoorden van vragen tijdens het sollicitatieproces kunt u daar als werkgever echt in faciliteren.

Tip 3 – Bied een passend salaris

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van Generatie Z vindt dat een hoger salaris bijdraagt aan werktevredenheid. Een goed loon is dus erg belangrijk voor jongeren. Kunt u daar als werkgever niet direct in investeren, omdat de jongere bijvoorbeeld nog geen werkervaring heeft, maak dan goede afspraken over de hoogte van het salaris in de toekomst.

Tip 4 – Kijk naar mogelijkheden in het buitenland

Naast een goed salaris vinden jongeren de optie om te kunnen werken in het buitenland belangrijk. Maar liefst 70 procent van Generatie Z ziet een internationale baan wel zitten. Heeft uw bedrijf ook een vestiging in een ander land? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor werken of stages daar en noem dit ook in uw vacaturetekst.

In beweging

Uit onderzoek van Monsterboard onder ruim 5.000 Europese werknemers blijkt dat meer dan driekwart van de jongeren tevreden is met zijn of haar baan. Daarmee is Generatie Z de meest tevreden generatie op de arbeidsmarkt.

Daarentegen geeft 57 procent van de jongeren wel aan op zoek te zijn naar een andere baan. Deze generatie is dus volop in beweging op de arbeidsmarkt en staat open voor nieuwe kansen.

Generatie-Z

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?