Vraag:
Ik ben erachter gekomen dat een medewerkster die al jaren bij mij in dienst is vroeger even een WGA-uitkering heeft gehad. Heeft dat nog consequenties voor mij?

Antwoord:
Ik ga er vanuit dat zij prima geschikt is voor het werk dat zij bij u doet goed, dus de focus op ‘werken naar vermogen’ en ‘kijken naar wat iemand nog wél kan’ werkt.

Maar als zij het laatste jaar ziek is geweest, of binnen vijf jaar na aanvang van het dienstverband ziek wordt, dan komt deze medewerker overigens in aanmerking voor een vangnet Ziektewetuitkering. U behoudt dus wel de loondoorbetalings- en de re-integratieverplichting, maar de loonkosten krijgt u volledig terug van UWV.

U kunt dit voor lopende verzuimgevallen nog met één jaar terugwerkende kracht bij UWV aanvragen. Overigens is het een goed idee om elke medewerker na twee maanden in dienst te zijn, te vragen naar zijn of haar SV-status. U mag daar om vragen en de medewerker moet daarop antwoord geven.

Naast recht op een Ziektewetuitkering bij ziekte, is deze informatie voor veel meer zaken van belang. Zo leidt een instroom in de WGA niet tot extra kosten en komt u in aanmerking voor een fikse premiekorting.

Om elke situatie te kunnen herkennen en maximaal te kunnen uitnutten, kunt u een verzuimregiesysteem gebruiken. Daarin moet dan wel gedetailleerd de SFB-status geregistreerd kunnen worden en bepaalde situaties de juiste acties triggeren. Welke systemen dit het best kunnen, komt u te weten via de service van www.verzuimsystemen.nl