BG_bird2100% onafhankelijk
ArboFysieke overbelasting blijft alarmerend hoog

Fysieke overbelasting blijft alarmerend hoog

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De Stichting Gezond Belast meldt een alarmerend hoge fysieke belasting van werkers in Nederland.

Ondanks jaren van preventiemaatregelen, arbowetgeving en automatisering is de fysieke overbelasting van werkers met zware beroepen niet afgenomen zoals men had verwacht maar neemt in sommige branches zelfs fors toe.

Arbeidsmigranten

De uitval van werknemers lijkt op papier af te nemen, maar het zware werk is de laatste jaren overgeheveld naar groepen die niet in de statistieken voorkomen.

ZZP’ers en arbeidsmigranten nemen veel zwaar werk voor hun rekening zoals in de bouw, de overslag, landbouw en in distributiecentra. Veel zware beroepen zijn verzelfstandigd, zoals de pakketbezorging, verzorging en onderhoudswerk.

Rugklachten

Er wordt in de rijksbegroting enkele miljarden per jaar begroot voor gevolgkosten voor werknemers, maar de nieuwe groepen hebben hier geen recht op. Zij kloppen, indien verzekerd, aan bij verzekeraars of komen bij arbeidsuitval uiteindelijk in de bijstand.

De buitenlandse werkkrachten nemen hun rugklachten mee naar eigen land en worden vervangen door verse.

Deals

De inspectie SZW heeft onvoldoende capaciteit om het tij te keren. Daarbij laten ze zich verleiden om geregeld deals te sluiten met bedrijven en brancheorganisaties waar de werkers de dupe van worden en uiteindelijk ook de maatschappij.

Om deze situatie te kunnen keren, organiseert de stichting een Gezond Belast plein op de beurs Veilig Werkt Beter waar deskundigen en belangstellenden hun visies naar voren kunnen brengen en met elkaar in discussie gaan.

Leveranciers van hulpmiddelen en adviesorganisaties tonen daarbij de reductiemogelijkheden van de veel te hoge kosten van arbeidsuitval.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?