Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt komen ouderen nog steeds lastig aan een nieuwe baan. Recent onderzoek geeft een onvermoede oorzaak: (te) jonge recruiters. Zij zouden ouderen namelijk het meest over het hoofd zien.

Van alle vormen van discriminatie op de arbeidsmarkt, blijkt die op leeftijd waarschijnlijk het meest hardnekkig.

Jonge recruiters kiezen kandidaten van hun eigen leeftijd

Brits onderzoek van 55/Redefined laat een oorzaak zien die tot nu toe vaak over het hoofd wordt gezien: de leeftijd van de beslissers over werving en selectie. Jonge recruiters kiezen immers vaker kandidaten van hun eigen leeftijd. En aangezien de meeste recruiters relatief jong zijn, houdt dit de moeilijke positie van ouderen op de arbeidsmarkt in stand.

Uit het onderzoek ‘Shut out, forced out and overlooked‘ geheten, bleek dat slechts een kwart van de meer dan 200 ondervraagde HR-professionals tussen de 25 en 30 jaar zeer bereid of gemotiveerd was om werknemers van boven de 55 jaar te werven. Ter vergelijking: van de HR-professionals tussen de 46 en 50 jaar was bijna twee derde (63 procent) hiertoe zeer bereid of gemotiveerd.

Moeilijk solliciteren

Uit het onderzoek blijkt verder dat de leeftijdsdiscriminatie ouderen ook behoorlijk in de weg zit. Van de ruim 250 ondervraagde 55-plussers zei bijna twee op de drie het gevoel te hebben dat de arbeidsmarkt voor hen ‘gesloten’ was, en drie op de vijf (60 procent) zeiden dat het moeilijk was om te solliciteren naar een baan in hun gekozen loopbaan.

“Ons onderzoek laat zien dat 55-plussers willen werken en vooruit willen, maar zich buitengesloten, gedwongen of over het hoofd gezien voelen”, reageert Lyndsey Simpson, oprichter en CEO van 55/Redefined. “Verontrustend genoeg blijkt dat leeftijdsdiscriminatie in stand wordt gehouden door de mensen die het HR-beleid vormgeven en de HR-normen controleren. Dit zou wellicht een onbedoeld gevolg kunnen zijn van focus op andere diversiteits- en inclusiekenmerken. Maar in een tijd waarin we allemaal langer leven en werken, is het in ons aller belang om deze oneerlijke en onaanvaardbare discriminatie uit te roeien.”

‘Mensen zoals wij’

Stuart Lewis, oprichter van Rest Less, zei in reactie op het onderzoek dat leeftijdsdiscriminatie op de werkplek, net als andere vormen van discriminatie, meestal te wijten is aan onbewuste vooringenomenheid, aangezien recruiters proberen “mensen zoals zij” in dienst te nemen en onbewust de vaardigheden en culturele verschillen van andere groepen negeren.

Opvallend in het onderzoek was dat mannen iets minder op leeftijd bleken te discrimineren dan vrouwen. Ook bleken HR-managers in grotere bedrijven meer bereid of gemotiveerd om oudere werknemers aan te nemen (36 versus 18 procent).

En interessant genoeg was het vooral in de IT- en techsector dat bedrijven open staan voor 55-plussers (41 procent), wat meteen afrekent met het vooroordeel dat oudere werknemers minder digitaal of technisch onderlegd zouden zijn.

Bron: Werf&, Peter Boerman

Ouderen weer (tijdelijk) gewild op de arbeidsmarkt

Een ander recent onderzoek van de NOS wijst uit dat ouderen weer gewild zijn op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben door de recordkrapte behoefte aan stabiliteit, dus senioriteit. Ouderen brengen ervaring, loyaliteit, overwicht en nauwkeurigheid mee.

Dat ouderen nu eerder in beeld komen, betekent niet dat problemen die zij al langer ervaren nu zijn opgelost. Het FNV ziet in de meeste sectoren nog steeds leeftijdsdiscriminatie bij ouderen. Soms worden stapels sollicitaties de deur uit gedaan, worden ouderen wel uitgenodigd maar uiteindelijk toch afgewezen. Jongeren komen het snelst aan een baan, maar raken die ook het snelst weer kwijt.

Bedrijven streven weliswaar naar meer diversiteit, bijvoorbeeld in afkomst en een goede man-vrouwverhouding, maar leeftijd valt niet altijd onder het diversiteitsbeleid.

Het FNV vreest dat de grotere interesse in oudere werknemers tijdelijk van aard is. Als de economie te maken krijgt met tegenwind, vallen werkgevers vaak terug in oude patronen en laten ze de 50-plusser vaker links liggen, blijkt uit het verleden. Maar in de praktijk zien ze ook dat als werkgevers eenmaal een 50-plusser hebben aangenomen, ze om meer 50-plussers vragen. Zij blijven vaak loyaal aan het bedrijf.

>>> Lees ook: ‘Noem het niet ouderenbeleid, maar een inclusief toekomstproof ontwikkelbeleid’
>>> Lees ook: ‘8 tips voor 50-plussers om snel aan een baan te komen’
>>> Lees ook: ‘Je eigen bedrijf starten? Wacht tot na je vijftigste’