BG_bird2100% onafhankelijk
HRM 8 tips voor 50-plussers om snel aan een baan te komen!

8 tips voor 50-plussers om snel aan een baan te komen!

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Voor veel 50-plussers staat solliciteren gelijk aan veel spanning en onzekerheden.

Werkzoekenden van 50 jaar of ouder worden helaas vaak op basis van hun leeftijd afgewezen voor een functie. Ze hebben het gevoel veel moeilijker aan een baan te komen dan jongeren. Leeftijdsdiscriminatie mag natuurlijk niet, maar helaas komt volgens de ondervraagden nog wel voor.

Ook uit het Nationaal Outplacementonderzoek 2018 blijkt dat het steeds moeilijker wordt om – ondanks de krappe arbeidsmarkt – oudere werknemers vanaf 57 jaar succesvol naar nieuw werk te begeleiden.

In veel gevallen zul je er als werkgever niet van op de hoogte zijn als een medewerker een vertrekintentie heeft en hoor je het pas als de medewerker ontslag neemt.

Maar als sprake is van gedwongen vertrek of outsourcing, speel je als werkgever een rol in het op weg helpen naar een andere werkomgeving. Deze 8 acht tips van recruitmentplatform Monsterboard komen misschien van pas!

1. Zoek binnen de juiste branches

Het moet natuurlijk wel bij je ervaring en wensen passen, maar als het kan zoek dan naar vacatures binnen branches waar sprake is van een personeelstekort. Bijvoorbeeld de zorg, onderwijs, techniek of ICT. Hier zal leeftijd een minder grote rol spelen.

2. Verdiep je in de werkgever

Zoek uit waar de werkgever nu echt naar op zoek is en ga hier serieus mee aan de slag. Waar heeft de werkgever behoefte aan en wat is zijn of haar probleem? Als je hier meer tijd en aandacht aan besteedt dan anderen en bedenkt hoe jij dit zou kunnen oplossen, heb je een streepje voor!

3. Zorg voor een goed cv

Besteed veel aandacht aan je cv en de presentatie hiervan. Denk ook aan je LinkedIn profiel, dat wordt door potentiële werkgevers bijna altijd bekeken. Een modern cv maken is niet moeilijk, je moet alleen weten welke informatie niet op je cv mag ontbreken. Hiermee onderscheid je je van de rest!

4. Goed voorbereiden

Veel mensen zijn zenuwachtig voor een sollicitatie. Logisch, het zou eerder gek zijn als je helemaal niet gespannen bent. Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren welke vragen je zou kunnen krijgen en bereid hier een antwoord op voor. Bedenk de meest lastige vraag die je maar kunt verzinnen en een antwoord dat geloofwaardig is en bij je past. Zo ga je op een goede manier het gesprek in.

5. Stel voor een dag mee te lopen

Onder 50-plussers komt het nog wel eens voor dat iemand graag een stapje terug wil doen in zijn of haar carrière en bijvoorbeeld geen leiding meer wil geven. Bij sollicitaties krijgen ze dan vaak te horen dat ze ‘te zwaar’ zijn voor de functie. Heb jij hier mee te maken? Stel dan eens voor om een dagje mee te lopen. Door proef te draaien kan zowel jij als de werkgever ondervinden of het bevalt.

6. Probeer onderscheid te maken

Onderscheid maken tijdens het sollicitatieproces betekent niet dat je heel erg gek moet doen. Onderscheid maken lukt vaak al door heel veel energie en tijd te steken in het informatie vergaren over de vacature, het bedrijf en de werkgever. Op het moment dat jij er echt veel van weet en echt gemotiveerd bent en dat duidelijk maakt, dan ga je al snel opvallen!

7. Denk aan vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is ook ervaring. Als jouw vrijwilligerswerk relevant is voor de vacature waar je op solliciteert, laat dan het vrijwilligerswerk niet ergens onderaan je cv bungelen, maar geef het een prominente plek. Vrijwilligerswerk is ook belangrijk als je een carrièreswitch overweegt. Zorg dat je ervaring opdoet in de branche waar je graag werkzaam wil zijn, bijvoorbeeld door een halve dag per week onbetaald mee te lopen. Op die manier bouw je ervaring op en maak je meer kans!

8. Netwerken

Veel werkzoekenden vinden hun nieuwe baan in hun eigen netwerk. Dat is voor de werkgever ook een voordeel: hij of zij kent je via-via en weet wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Kijk dus ook eens goed binnen je eigen netwerk welke opties je hebt. Ken je iemand die bij een leuk bedrijf werkt? Vraag om een introductie! Natuurlijk heeft niet iedereen een groot netwerk of relaties die voor jouw carrière van belang kunnen zijn.

En misschien een dooddoener maar wel van belang: mocht je afgewezen worden, bedenk dan dat het niet gaat om jou als persoon, maar om de match die de werkgever in dat geval niet ziet tussen jou en de vacature. Wees niet te lang teleurgesteld en ga vol energie voor een volgende kans. Probeer iedere sollicitatie ook te zien als oefening, en als stapje dichterbij je uiteindelijke baan.

Je eigen bedrijf beginnen na je vijftigste

Naast het zoeken naar een betrekking bij een (andere) werkgever, is een eigen bedrijf beginnen na je 50ste ook kansrijk. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen maar liefst twee tot drie keer succesvoller zijn dan dertigers die een eigen bedrijf beginnen!

Hoe komt dit? Wat betekent dit voor de markt en aan welke oudere ondernemers kunnen we een voorbeeld nemen? >>> Lees meer in ons artikel ‘Je eigen bedrijf starten? Wacht tot na je vijftigste!’

Meer tips over solliciteren als 50-plusser?

Loopbaancoach Margot Ros geeft in Monsterboards Carrière Coaching een online training voor oudere werkzoekenden om zelfverzekerd het sollicitatieproces in te gaan.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?