BG_bird2100% onafhankelijk
HRMHR-professional stijgt weer in aanzien

HR-professional stijgt weer in aanzien

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

HR-professionals vervullen voor het eerst sinds drie jaar weer een belangrijkere rol binnen organisaties.

Het afgelopen jaar is de adviserende, aansturende of beleidsbepalende rol van HR gestegen van 66 naar 74 procent. De uitvoerende, administratieve en registrerende werkzaamheden zijn in dezelfde periode afgenomen van 34 naar 26 procent.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR-Trends 2014-2015’, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals.

Een aantal uitkomsten:

 • De administratieve HR-activiteiten verschuiven van de mens naar de machine. Door nieuwere en slimmere software kan de HR-professional zich meer op zijn adviesrol richten.
 • Tegelijkertijd zorgt de trend van robotisering er voor dat er op termijn steeds minder mensen nodig zijn voor administratieve HR-functies.
 • De rol binnen HR verschuift en HR-professionals moeten hierdoor kritisch kijken naar hoe zij waarde toevoegen aan de organisatie.
 • Talentmanagement is zowel in 2014 als in 2015 topprioriteit voor HR-professionals. 40 procent besteedt aandacht aan het ontwikkelen van talenten van bestaande medewerkers. In 2015 is dit 39 procent. Het prioriteitenlijstje wordt opgevolgd door strategische personeelsplanning (38 procent) en vernieuwde aandacht voor het arbeidsvoorwaardenbeleid (32 procent). De aandacht voor dit beleid is het afgelopen jaar met maar liefst 16 procent gestegen.
 • Bij de begeleiding van reorganisaties wordt de expertise van HR-professionals steeds meer benut. Slechts 10 procent van de taken van HR bij reorganisaties is uitvoerend, dit was vorig jaar nog 18 procent. De rol van de HR-professional bij reorganisaties is voor 54 procent participerend, 23 procent adviserend en 13 procent initiërend.
 • Door de uitbreiding van het takenpakket en verandering in de uitvoering, verwachten veel HR-professionals de komende jaren een verzwaring van hun functie.
 • Dit zien HR-professionals ook terug in hun beloning. De gemiddelde loonstijging van HR-professionals in 2014 is 1,9 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan de loonstijging van 1,2 procent die vorig jaar werd verwacht. Voor het komende jaar verwachten HR-professionals een gemiddelde loonstijging van 1,7 procent. Meer dan de helft verwacht dat het salaris gelijk blijft.
 • HR-professionals zien nog steeds weinig promotiekansen. Een kwart heeft de afgelopen twee jaar promotie gemaakt. Vorig jaar was dit nog 21 procent. Voor de komende twee jaar verwacht 18 procent van de HR-professionals promotie te maken.
 • Bijna een kwart van de HR-professionals is op zoek naar een andere baan. Hiervan is 63 procent actief aan het solliciteren naar een andere functie, dit was vorig jaar nog 55 procent. Met name HR-professionals in medior functies zijn van plan om van baan te veranderen.
 • Het huidige salaris is niet voor iedereen een reden om te switchen van baan. Zowel HR-professionals die tevreden zijn met hun salaris (28 procent) als zij die daar ontevreden over zijn (33 procent), zijn van plan van baan te veranderen.
 • Veel HR-professionals (71 procent) maken zich zorgen om het voortduren van de economische recessie en het tekortschieten van het budget om de gestelde doelen te bereiken (57 procent).
 • Bijna de helft is beducht op een reorganisatie of ontslag. Deze vrees lijkt ook zijn weerslag te hebben op het persoonlijke carrièreplan van HR-professionals; bijna twee derde heeft het afgelopen jaar een opleiding of training gevolgd, waarbij voor een derde de focus niet louter op het bijhouden van vakkennis lag.

Bron: ADP

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?