BG_bird2100% onafhankelijk
HRMNederlandse bedrijfsleven niet in staat jong talent te binden

Nederlandse bedrijfsleven niet in staat jong talent te binden

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Volgens 40 procent van de bestuurders zijn bedrijven onvoldoende in staat om jong talent te binden en te behouden.

Samen met de veranderende marktomstandigheden (45 procent) en de veroudering van het personeelsbestand (41 procent), vormt dit volgens bestuurders de grootste bedreiging voor het personeelsbeleid van bedrijven.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. Om jong personeel te kunnen binden, is het voor werkgevers belangrijk om rekening te houden met wat hen gelukkig maakt.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat generatie Y de werk-privébalans (65 procent) en leuke collega’s (61 procent) het vaakst noemt in de top drie belangrijkste factoren voor werkgeluk. Beloning en arbeidsvoorwaarden staan bij generatie Y relatief minder vaak in de top drie dan bij oudere medewerkers (56 procent vs. 64 procent).

Aantrekkelijk werkgeverschap

Jong personeel blijkt niet honkvast te zijn. Het onderzoek laat zien dat de ruime meerderheid van generatie Y (64 procent) binnen nu en twee jaar verwacht te kiezen voor een andere baan.

In hun zoektocht naar een nieuwe werkgever kijken zij net zo vaak als de oudere generatie naar salaris (49 procent), maar letten zij meer dan gemiddeld op uitdaging in het werk (47 procent vs. 32 procent), carrièremogelijkheden (19 procent vs. 4 procent) en het aanbod van trainingen en opleidingen (10 procent vs. 3 procent).

Zaken waar generatie Y in mindere mate naar kijkt, zijn de eigen verantwoordelijkheid (8 procent) en de maatschappelijke relevantie van het werk (7 procent). Dit terwijl 46 procent van de werkgevers juist de maatschappelijke relevantie van het werk en 40 procent de mate van verantwoordelijkheid aangrijpen om zich te onderscheiden als aantrekkelijk werkgever.

Volgens Raet zijn de volgende zaken belangrijk om jong talent aan te trekken:

  • het is het belangrijk om je als werkgever direct goed te profileren. Het is zonde als een werkgever de focus legt op maatschappelijke relevantie en de mate van eigen verantwoordelijkheid, terwijl de generatie van de toekomst dit niet belangrijk vindt.
  • Jonge professionals willen zich identificeren met een organisatie, dus laat zien waarom een organisatie zo leuk en boeiend is. Neem potentiële medewerkers mee in wat er achter de schermen van een bedrijf gebeurt via bijvoorbeeld social media.
  • Laat zien wat ze kunnen verwachten in hun onboarding-proces en ontwikkelmogelijkheden.
  • Wanneer de jonge medewerkers eenmaal binnen zijn, is het belangrijk dat ze geboeid blijven. Geef ze voldoende uitdaging in hun werk, beloon ze en laat zien dat je als werkgever dichtbij hen staat.
  • Doe vooral wat je hebt beloofd en laat hun ontwikkeling niet ondersneeuwen door werkdruk of andere prioriteiten.

Jaarlijks benchmarkonderzoek: 10de editie

De Raet HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.420 medewerkers, 607 HR-professionals, 100 bestuurders en 408 zzp’ers mee uit verschillende branches.
Dit jaar is het de tiende keer dat Raet het Benchmarkonderzoek uitvoert. Het onderzoek vond plaats in de periode van 24 juli tot en met 23 augustus 2017. De Raet HR Benchmark 2018 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. De verschillende onderzoeksrapporten zijn te downloaden via: www.raethrbenchmark.nl

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?