BG_bird2100% onafhankelijk
HRMOntwikkeling medewerkers grootste personele uitdaging voor mkb-werkgevers

Ontwikkeling medewerkers grootste personele uitdaging voor mkb-werkgevers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De arbeidsmarkt is krap en veel organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel.

Toch blijken aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving. Zo blijkt uit de Hr Marktmonitor. 

Aantrekkelijk werkgever

Bij het grootbedrijf is een aantrekkelijke werkgever zijn de grootste uitdaging (47 procent), gevolgd door groei en ontwikkeling van medewerkers (45 procent) en werving (44 procent).

Binnen het mkb staat de ontwikkeling van medewerkers met 49 procent op de eerste plaats. Werving van gekwalificeerde kandidaten (46 procent) en aantrekkelijk werkgeverschap (38 procent) komen op de tweede en derde plaats.

Retentie boven werving

Hoewel mkb-werkgevers hun aandacht richten op huidige werknemers, blijken een aantal belangrijke retentie-gerelateerde zaken een minder grote uitdaging.

Zo staan het selectieproces en onboarding met respectievelijk 6 en 12 procent lager op de lijst. Ook vitaliteit (15 procent) en verloopbeperking (13 procent) staan niet hoog op de agenda. Hier liggen nog kansen voor bedrijven om te verbeteren, want juist deze twee onderdelen kunnen het verschil maken bij het binden van werknemers en het voorkomen van verloop.

Marion van Happen, algemeen directeur Unique: “Gezien de krapte op de markt zou je verwachten dat werving de grootste personele uitdaging is. De aandacht voor werknemers die al in dienst zijn is echter groter. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat 67 procent van werkend Nederland openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ik adviseer de verloop- en verzuimbeperking hoger op de agenda te zetten. Natuurlijk is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en de ontwikkeling van personeel in het oog te houden, maar trap niet in de valkuil om andere belangrijke aspecten te vergeten.”

De Hr Marktmonitor is het arbeidsmarktonderzoek van hr-dienstverlener Unique en Motivaction en is hier te downloaden.

Personele uitdaging

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?