BG_bird2100% onafhankelijk
HRMRandstad: 10 procent werknemers vreest baanverlies door technologische ontwikkelingen

Randstad: 10 procent werknemers vreest baanverlies door technologische ontwikkelingen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

10 procent van de werknemers in Nederland vreest baanverlies door de invoering van meer technologie op de werkvloer.

Ruim de helft (56 procent) ziet technologische ontwikkelingen op het werk eerder als kans dan als bedreiging.

Zij verwachten een grote en groeiende invloed van moderne technologie. Ruim een derde denkt dat de inhoud van hun werk zal veranderen. Die verandering is positief, vinden zes van de tien werkenden.

Dat blijkt uit het 51ste onderzoek in het kader van de Randstad WerkMonitor. Het onderzoek, gehouden onder 810 werkenden, richtte zich met name op hoe de groeiende rol van technologie op de werkvloer wordt beleefd.

Grote invloed op werken

Automatisering en digitalisering hebben grote invloed op werken anno 2014, daar blijkt werkend Nederland het over eens.

Er wordt in organisaties steeds meer online gedaan, er komen meer digitale oplossingen en werknemers maken steeds meer actief gebruik van mobiele apparaten.

De onderzoekers van Blauw Research stelden onder meer vast dat bijna een kwart (23 procent) van de werknemers verwacht dat de werkdruk zal toenemen onder invloed van de opmars van technologische vernieuwingen.

Bijna één op de drie werkenden verwacht dat de werktijden onder invloed van nieuwe technologie zullen verruimen, één op de vijf werknemers denkt daarbij vaker op andere locaties te moeten werken.

Hoogopgeleide werknemers

Opvallend is dat het met name de hoogopgeleide medewerkers zijn die meer flexibiliteit in hun werk verwachten door technologische ontwikkelingen.

43 procent van hen verwacht dat werktijden zullen verruimen door technologische ontwikkelingen en 28 procent dat hij of zij vaker op andere locaties zal werken.

Jonge werknemers: werk eenvoudiger, minder werkdruk

Ook blijkt uit het onderzoek dat veel jongere werknemers denken dat de techniek hun werk eenvoudiger gaat maken. Meer dan een kwart van hen verwacht dat ook de werkdruk zal gaan afnemen.

Relatief veel werknemers hebben het gevoel dat ze de vernieuwingen nauwelijks kunnen bijhouden: 13 procent vindt de ontwikkelingen moeilijk te volgen.

Training en opleiding

Algemeen directeur Chris Heutink van Randstad vindt het positief dat velen het daar niet bij laten zitten. “Werkenden in Nederland snappen heel goed dat ze zichzelf moeten ontwikkelen om bij te blijven. Het is dus goed dat vier op de tien werknemers aangeven behoefte te hebben aan opleiding en training om technologie te blijven volgen. Het is aan werkgevers én werknemers om die behoefte in te vullen.”

Overigens is de behoefte aan training en opleiding nog veel groter onder medewerkers die nu al moeite hebben de technologische ontwikkelingen bij te houden (74 procent).

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?