In 2017 daalt de werkloosheid naar 5,3 procent volgens de decemberraming van het Centraal Plan Bureau.

Voor bedrijven betekent dit een hevigere strijd om talent; meer bedrijven en organisaties zijn immers op zoek naar talentvolle werknemers, terwijl minder mensen zonder werk zitten.

Werknemers hebben meer te kiezen en bedrijven moeten nog beter hun best moeten doen talenten aan zich te binden en topwerknemers in de organisatie te behouden.

Top-performers

De toenemende vraag naar top-performers wordt bevestigd door resultaten van onafhankelijk onderzoek onder Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half:

 • 30 procent van de ondervraagde HR-managers zegt dat er in de tweede helft van 2016 nieuwe posities gecreëerd zijn voor financiële en accountingprofessionals.
 • 25 procent van de HR-managers is van plan om nieuwe posities te creëren voor vaste administratieve ondersteuning.
 • 93 procent van de ondervraagden zegt dat het enigszins tot zeer uitdagend is om gekwalificeerde professionals te vinden. De belangrijkste redenen zijn:
  • gebrek aan technische niche-experts (34 procent)
  • de vraag is groter dan het aanbod (26 procent)
  • gebrek aan commerciële, zakelijke vaardigheden (21 procent)
  • gebrek aan pas afgestudeerden/nieuwe kandidaten (10 procent)
  • gebrek aan communicatievaardigheden (9 procent)

De talenten die werkzaam zijn binnen het bedrijf zijn natuurlijk ook aantrekkelijk voor andere werkgevers. De zorg dat talenten in 2017 het bedrijf zullen verlaten is bij 76 procent van de HR-managers dan ook aanwezig.

Werving- en selectieproces

De sollicitatieprocedure duurt volgens 53 procent van de HR-managers langer dan drie jaar geleden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat het vinden van gekwalificeerde kandidaten een grotere uitdaging vormt, de verwachtingen van de gewenste kandidaten zijn gestegen en er intern meer belanghebbenden bij zijn betrokken.

HR-managers willen bij een succesvolle sollicitatieprocedure graag zo snel mogelijk overgaan op een aanbod; bij een traag proces kan een kandidaat afhaken. Bijna de helft geeft aan wel eens een gekwalificeerde kandidaat te zijn verloren aan een ander bedrijf omdat het proces te lang duurde.

Marktconforme beloning

Volgens Robert Half is het bieden van een aantrekkelijke beloning die marktconform is van groot belang. Naast salarissen en bonussen moet je ook denken aan aantrekkelijke secundaire voorwaarden.

Ook is het noodzakelijk dat organisaties een uitgewerkt talentmanagementplan op orde hebben om talent binnen te halen en te behouden.

Verder blijven trage aannameprocessen een risico. Snel kunnen schakelen intern en duidelijk hebben aan wat voor kandidaat behoefte is, kan dit proces vlot laten verlopen.