Het verzwijgen van een kinderwens komt vaker voor, blijkt uit onderzoek

Een vijfde van de Nederlanders verzwijgt echter een kinderwens tijdens het sollicitatieproces, blijkt uit onderzoek van IT-detacheerder PEAK-IT. Zij vroegen ruim 1.000 Nederlanders die in loondienst zijn voor 32 uur of meer en ooit op sollicitatiegesprek zijn geweest.

Vrouwen verzwijgen de kinderwens daarbij veel vaker dan mannen: respectievelijk 36 tegenover 15 procent. Wat kun je daar als werkgever tegen doen?

Terugkoppeling

Het verzwijgen van een kinderwens is een van de dingen die kan voorkomen tijdens een sollicitatieproces, bleek uit het onderzoek.

Het kan ook dat men op sollicitatiegesprek gaat en vervolgens geen telefoontje of mailtje met terugkoppeling krijgt.

Zo geeft 44 procent van de werkenden aan weleens op gesprek geweest te zijn bij een bedrijf dat daarna niets meer van zich liet horen. De mensen die zelf op gesprek gaan, doen dit minder vaak. Slechts één op de tien sollicitanten heeft weleens niets meer van zich laten horen na een sollicitatiegesprek.

Een leugentje om eigen bestwil

Verder kan het tijdens sollicitatieprocessen ook gebeuren dat mensen eigenschappen aandikken of bepaalde dingen verzwijgen om zo beter uit de verf te komen. Vooral het verzwijgen gebeurt regelmatig.

Een kwart (25 procent) van de Nederlanders heeft weleens bewust iets verzwegen tijdens een sollicitatiegesprek, omdat men wist dat het de kans op de baan zou verminderen.

Vaardigheden verzinnen doet werkend Nederland amper: 4 procent heeft vaardigheden op het cv staan die zij eigenlijk niet beheersen.

Wat kun je tegen het verzwijgen doen?

Jojanneke van ’t Land, Talent & Development Director bij PEAK-IT: “Bij sollicitatiegesprekken is het belangrijk dat mensen zich veilig voelen. Dit is de enige manier waarop je de volledige persoonlijkheid te zien krijgt. En dat eerlijke beeld heb je nodig om vervolgens een gedegen beslissing te maken. Zorg als organisatie dus voor een duidelijk, overzichtelijk sollicitatieproces. Wees concreet over welke stappen er zijn, stel kandidaten actief op hun gemak en geef te allen tijde terugkoppeling. Hier heeft men recht op en het draagt bij aan het positieve beeld dat men heeft over zijn mogelijk toekomstige werkgever”.

>>> Lees ook: ‘Alles over na het zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en mama- en papadagen’
>>> Lees ook: ‘Zwangere werknemer? Dit is wat je moet weten en wat je moet doen’