BG_bird2100% onafhankelijk
BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en Antwoord Wat zijn mijn rechten en plichten bij in dienst nemen gehandicapte werkneemster?

Wat zijn mijn rechten en plichten bij in dienst nemen gehandicapte werkneemster?

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

Vraag:
Ik heb een gehandicapte werkneemster in dienst genomen, een prima kracht! Hiervoor heb ik premiekorting gekregen. Ook is mij gezegd dat ze bij ziekte een uitkering van het UWV krijgt. Ik hoor echter dat die laatste regeling binnenkort wijzigt. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Antwoord:
Uit uw vraag begrijp ik dat u een werknemer met een AGH- of SFB-status heeft aangenomen. Voor het aannemen van een werknemer met een dergelijke status zijn inderdaad voordelen beschikbaar.

De door u genoemde premiekorting en ook het vergoeden van de loonschade bij ziekte (No-Risk Polis), bestaan momenteel en verdwijnen binnenkort niet. Houd er wel rekening meer dat uw als nieuwe werkgever wel degelijke verantwoordelijk bent voor haar re-integratie.

Mochten uw re-integratie-inspanningen niet leiden tot volledige werkhervatting, dan kan na 104 weken de WIA-aanvraag aan de orde zijn. Het UWV gaat dan echter eerst beoordelen of u beiden voldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht.

Indien uw werkneemster onvoldoende heeft gepresteerd, dan kan dit gevolgen hebben voor haar WIA-uitkering.

Mocht het UWV vinden dat úw re-integratie-inspanningen te wensen over laten, dan kunnen zij u een loonsanctie opleggen, net als bij ‘reguliere’ werknemers. Dit houdt in dat u tot 52 weken extra het loon door moet betalen tijdens de ziekte van uw medewerkster. In deze periode dient u alsnog tot voldoende inspanning over te gaan. Door dit te doen, kunt u de lengte van de sanctie verkorten.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!