BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en AntwoordWat zijn mijn rechten en plichten bij in dienst nemen gehandicapte werkneemster?

Wat zijn mijn rechten en plichten bij in dienst nemen gehandicapte werkneemster?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Ik heb een gehandicapte werkneemster in dienst genomen, een prima kracht! Hiervoor heb ik premiekorting gekregen. Ook is mij gezegd dat ze bij ziekte een uitkering van het UWV krijgt. Ik hoor echter dat die laatste regeling binnenkort wijzigt. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Antwoord:
Uit uw vraag begrijp ik dat u een werknemer met een AGH- of SFB-status heeft aangenomen. Voor het aannemen van een werknemer met een dergelijke status zijn inderdaad voordelen beschikbaar.

De door u genoemde premiekorting en ook het vergoeden van de loonschade bij ziekte (No-Risk Polis), bestaan momenteel en verdwijnen binnenkort niet. Houd er wel rekening meer dat uw als nieuwe werkgever wel degelijke verantwoordelijk bent voor haar re-integratie.

Mochten uw re-integratie-inspanningen niet leiden tot volledige werkhervatting, dan kan na 104 weken de WIA-aanvraag aan de orde zijn. Het UWV gaat dan echter eerst beoordelen of u beiden voldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht.

Indien uw werkneemster onvoldoende heeft gepresteerd, dan kan dit gevolgen hebben voor haar WIA-uitkering.

Mocht het UWV vinden dat úw re-integratie-inspanningen te wensen over laten, dan kunnen zij u een loonsanctie opleggen, net als bij ‘reguliere’ werknemers. Dit houdt in dat u tot 52 weken extra het loon door moet betalen tijdens de ziekte van uw medewerkster. In deze periode dient u alsnog tot voldoende inspanning over te gaan. Door dit te doen, kunt u de lengte van de sanctie verkorten.

Deel dit artikel

Jeroen Vluggenhttps://www.enkwest.nl/

Jeroen Vluggen is trainer/adviseur bij Enkwest Opleiding & Advies.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?