BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWerk-privébalans taboe voor een derde werkenden

Werk-privébalans taboe voor een derde werkenden

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Eén op de drie Nederlandse werkenden spart niet met hun manager over de werk/privé-balans. Dit blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek, uitgevoerd door ISBW onder ruim 1.200 werkenden in loondienst.

Het is tevens een derde van de werkenden die aangeeft wel te sparren over de balans tussen het werk- en privéleven met hun manager. De overige 34 procent geeft aan dit soms te doen.

Privéleven voor zichzelf houden

Er is een aanzienlijke groep die van mening is dat zijn manager te veel over zijn eigen privésituatie praat. Eén op de acht denkt er zo over. Kijkend naar het verschil tussen fulltimers en parttimers, zijn het duidelijk fulltimers die vaker wensen dat hun manager minder spreekt over het eigen privéleven. Respectievelijk 18 tegenover 6 procent.

Als werkenden zelf ergens mee zitten, bijvoorbeeld een heftige levensgebeurtenis als een overlijden of scheiding, vindt 37 procent van de medewerkers troost bij zijn manager. Dit percentage bestaat uit evenveel mannen als vrouwen.

Voor medewerkers onder de 25 jaar geldt dit minder: van hen vindt slechts 27 procent troost bij zijn manager.

Vaker verbonden op Facebook dan LinkedIn

Op social media delen veel Nederlanders dingen uit hun privéleven. Een kwart van de werkenden is verbonden met hun manager op Facebook. Dat is net wat meer dan het aantal dat verbonden is op het zakelijke social medium LinkedIn: dit is 23 procent.

Niet alle connecties met managers zijn vrijwillig. Zo heeft een op de acht een connectie met zijn manager op social media omdat hij de manager niet durfde te weigeren, terwijl hij dit eigenlijk onprettig vindt. Onder werkenden van 18 tot 25 jaar heeft ruim een derde dit probleem.

Zie ook: Zomerechtscheidingspiek en corona

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?