Bijna een derde van werkend Nederland ziet robots als concurrentie.

Zij zijn bang hun baan te verliezen als gevolg van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer.

Niet iedereen ziet de toekomst somber in. 34 procent staat positief tegenover deze komst. 47 procent van de respondenten is neutraal. Zij zijn niet uitgesproken enthousiast of angstig en wachten af wat innovatie hen gaat brengen.

Mannen zien minder op tegen deze innovatie dan vrouwen. Bijna de helft van de mannelijke respondenten is positief, tegenover slechts een kwart van de vrouwen.

Dit blijkt uit het onderzoek 4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce management oplossingen.

Niet technisch genoeg

Met robotisering en kunstmatige intelligentie wordt bedoeld het laten overnemen van manuele handelingen door robots of automatische processen en algoritmes.

Hoewel een deel van werkend Nederland sceptisch is over de komst van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer, is een groot aantal werknemers positief.

In het onderzoek is ook gevraagd naar welke factoren ervoor zorgen dat robotisering als positief of negatief wordt ervaren. Sommige werknemers zijn bang niet genoeg technische kennis te hebben voor de komst van robots. Vrouwen hebben dit gevoel vaker dan mannen, respectievelijk 21 en 11 procent.

Daarnaast denkt een groot deel van de werknemers dat de techniek teleur zal stellen. Maar liefst 58 procent noemt storingen als negatief aspect aan de komst van robotisering. Ook noemt 22 procent fouten in de systemen als stoorzender.

De robot als concurrent

Opvallend is dat een deel van de werknemers de robot als hun concurrent ziet. Meer dan een kwart (29 procent) van de werknemers is namelijk bang hun baan te verliezen als gevolg van robotisering en kunstmatige intelligentie. Medewerkers in een uitvoerende functie zijn hier aanzienlijk vaker bang voor dan leidinggevenden.

Tijdwinst door robotcollega

Toch blijkt Nederland overwegend positief te zijn. De positieve kant is dat innovatie werknemers tijdrovende taken uit handen kan nemen. Een groot deel van werkend Nederland (42 procent) ziet grote tijdwinst ontstaan door robotisering en kunstmatige intelligentie.

Daarnaast ziet nog een groep respondenten (36 procent) het wel zitten om administratief werk uit te besteden aan een ‘robotcollega’.

Vrijkomende tijd

Alle respondenten zijn gevraagd wat zij zouden doen met tijd die vrijkomt door de intrede van robots en automatisering.

Meer dan een kwart van de werknemers zou de tijdswinst het liefst gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een opleiding. 17 procent zou de tijd besteden aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen en 16 procent gaat aan de slag met innovatie.

Mannen kiezen veel vaker voor innovatie dan vrouwen, 22 procent ten opzichte van 11 procent van de vrouwen. De grootste groep respondenten (50 procent) zegt ook hetzelfde werk te blijven doen, maar dan meer tijd te besteden aan die werkzaamheden.

Het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ is te downloaden op de website van Protime.