BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Employer branding 2020: vijf ontwikkelingen, het vervolg

Employer branding 2020: vijf ontwikkelingen, het vervolg

Vriendschap op de werkvloer blijkt veel belangrijker dan wat werkgevers denken

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

In het eerste deel van de artikelenreeks over de ontwikkelingen binnen employer branding, zijn we ingegaan op de eerste twee ontwikkelingen. Ook bespreken we uitgebreid met je wat employer branding is en waarom dit juist nu zo’n belangrijk onderwerp is. Benieuwd hiernaar? Hier vind je dit eerste artikel.

Heb je dit artikel al gelezen? Dan ben je vast heel benieuwd naar de laatste drie ontwikkelingen op het gebied van employer branding.

Ontwikkeling 3 – De verhouding mens versus digitaal bereikt een kantelpunt

Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.” Ken je deze reclame nog van Klaverblad? Zij bleven “gewoon” vertelden ze. Zo kreeg je bijvoorbeeld nog altijd iemand aan de lijn als je belde in plaats van een bandje en hier waren ze trots op. En nu, jaren later, krijgen ze gelijk.

Voorheen werd alles wat innovatief en digitaal was, als “goed” gezien. Maar volgens Steam employer branding, komen steeds vaker organisaties hiervan terug: “Bij ons krijg je geen chatbot maar een echt mens.

Toch zeggen ze ook dat je niet bang moet zijn om digitalisering te gebruiken. Juist binnen HR en werving en selectie helpen digitale tools je met slimmere processen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je een goede verhouding creëert om het menselijke gevoel bij je organisatie te behouden.

Binnen employer branding geldt dit precies zo. Ja, digitale mogelijkheden en innoveren zijn belangrijk. Maar huidige en potentiële medewerkers willen gevoel en emotie voelen. Ze willen zich verbinden met hun werk en de organisatie, en dit kan alleen wanneer je het menselijke aspect niet uit het oog verliest.

Maak daarom flink gebruik van verhalen van medewerkers, van klanten, van oud-collega’s en van andere betrokkenen. Maak hen onderdeel van je employer branding.

Ontwikkeling 4 – Alles uit de kast om op te vallen: podcasts, 3D audio en het prikkelen van zintuigen

Deze ontwikkeling voelt wellicht wat tegenstrijdig met ontwikkeling drie, omdat we enerzijds zeggen: houd het menselijk en nu zeggen: gebruik innovatieve en nieuwe mogelijkheden. Maar het een sluit het ander niet uit, het versterkt elkaar juist enorm wanneer je dit goed verwerkt.

Video is bijvoorbeeld niet meer weg te denken binnen in employer branding. YouTube is de nieuwe tv geworden en ook podcasts zijn niet meer weg te denken. En ja, dit zijn allemaal digitale mogelijkheden, maar het laat ook heel goed emoties en de menselijke kant zien.

Daarbij komen er steeds nieuwere en creatieve manieren om op te vallen als werkgeversmerk, of om potentiële medewerkers jouw organisatie te laten beleven.

Steam geeft een aantal voorbeelden: “We zoeken andere manieren om opvallend te communiceren. Zo maakten we laatst een 3D audiotour voor een ziekenhuis, zodat je alle geluiden en indrukken opvangt die in een ziekenhuis op je afkomen. Dit zal in 2020 alleen maar gaan groeien, andere zintuigen en emoties zullen worden aangesproken en touch technologie en artificial intelligence (Ai)I zullen steeds vaker worden ingezet.”

Ontwikkeling 5 – Belang van emotie bij de keuze van een baan groeit

Op het moment dat het gaat over banen kiezen, dan is dat een serieus iets en vaak gebaseerd op rationele keuzes.

Maar, zoals we hierboven al continu benadrukken, het gevoel dat hoort bij een organisatie wordt steeds belangrijker. Wat voor gevoel krijgen potentiële medewerkers bij jouw organisatie?

Jouw employer branding speelt in op dit gevoel. Een gevoel dat niet alleen belangrijk is bij de keuze voor een baan, maar die ook verwachtingen schept of iemand straks wel op haar plek zit. Voor organisaties is het dus belangrijk dat emotionele verhalen een rol krijgen binnen de employer branding.

En dit gevoel is trouwens niet alleen gebaseerd op het werk en op de organisatie. Zo geeft 83 procent van de Nederlanders aan dat ze het belangrijk vinden om vriendschappen te hebben op het werk. Dit is naar voren gekomen uit een steekproef van Hays Recruitment Nederland uitgevoerd onder meer dan 750 medewerkers en werkzoekenden.

Daarnaast bleek dat 41 procent van Nederland deze vriendschap op de werkvloer zelfs belangrijker vindt dan het salaris.

Meer dan de helft (55 procent) van alle ondervraagden geeft aan dat zij op zoek zouden gaan naar een andere baan wanneer zij geen vrienden hebben op het werk. Het blijkt dat organisaties die een werkomgeving creëren waarin vriendschapsbanden worden aangemoedigd, profiteren van flink wat voordelen:

  • Loyalere medewerkers
  • Meer creativiteit
  • Productievere medewerkers.

Hays geeft vijf tips om vriendschappen op het werk te stimuleren:

Tip 1. – Ga naar buiten

Het is gezond om tijd door te brengen met collega’s buiten kantoor. Door dit te doen, leren collega’s elkaar op een andere manier kennen. Als werkgever moedig je dit aan door activiteiten te organiseren met het team. Dit zijn formele activiteiten zoals externe trainingen en teamdagen, maar ook informele activiteiten zoals samen sporten en borrels.

Tip 2. – Toon waardering

Het tonen van waardering aan collega’s brengt positieve gevolgen met zich mee. Zorg ervoor dat collega’s van elkaar weten dat ze blij met elkaar zijn. Binnen het eigen team, maar ook binnen de rest van de organisatie.

Tip 3. – Stel hobby’s en passies centraal

De beste manier om vrienden te maken die dichtbij staan, is het delen van een ambitie of passie. Het vinden van gemeenschappelijke interesses en daarover praten is de makkelijkste manier om vriendschappen te ontwikkelen. Stimuleer spelletjesavonden, themadagen, inspiratieavonden en andere mogelijkheden waar gelijkgestemde collega’s elkaar treffen.

Tip 4. – Wees openhartig

Het is belangrijk om jezelf te zijn en persoonlijkheid te tonen aan collega’s. Een open werkhouding vanuit een werkgever kan helpen een omgeving te creëren die deze openhartigheid aanmoedigt.

Tip 5. – Maak tijd voor sociaal contact

Druk zijn is geen reden om niet met anderen te praten. Managers kunnen hier een goed voorbeeld in geven door collega’s aan te moedigen om met elkaar in contact te komen (en blijven).

Natascha van Beek, Directeur People & Culture bij Hays Recruitment Nederland, vindt de uitkomsten van het onderzoek opvallend, maar niet verrassend. Volgens haar staat salaris vaak als nummer 1 in de rankings wanneer het gaat om redenen om ergens weg te gaan.

Dat 41 procent hun baan zou opzeggen omdat ze vriendschap missen, zegt heel veel over de huidige arbeidsmarktcultuur. Van Beek: “Voor werkgevers geeft deze uitkomst aan dat vriendschap op de werkvloer een onderwerp is waar de focus op moet liggen. Ook is het een mooi voorbeeld hoe financiële resultaten en werkgeluk hand in hand kunnen gaan. Wij adviseren werkgevers om te streven naar een cultuur waarin collega’s wat voor elkaar over hebben en elkaar helpen. Dit kan door bewust te sturen op vriendschap tussen werknemers”.

Employer branding

In totaal hebben we vijf ontwikkelingen met je besproken op het gebied van employer branding. Wij verwachten dat deze ontwikkelingen nog belangrijker gaan worden in 2020 en dat HR- en beleidsafdelingen hier aandachtig mee aan de slag gaan. Het creëren van een goed imago is natuurlijk niet makkelijk, maar het is het absoluut waard!

Deel dit artikel

Cindy Stechweij
Cindy Stechweij

Redacteur BG magazine

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?