BG_bird2100% onafhankelijk
HRMLeiders besteden maar 13 minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling

Leiders besteden maar 13 minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De leiders van Nederlandse bedrijven besteden weinig tijd aan eigen ontwikkeling: slechts 13 minuten per werkdag! Bovendien zou bijna de helft liever leervormen zien die beter aansluiten bij de tijd die zij hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van &samhoud onder meer dan 500 leidinggevenden.

“Om bij te blijven in deze snel veranderende wereld is het continu ontwikkelen van nieuwe vaardigheden essentieel,” zegt Salem Samhoud, adviseur en coach op CEO-niveau.

Class-room trainingen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste uren worden besteed aan traditionele classroom trainingen (workshops, cursus). Bijna de helft van de leiders (48 procent) vindt echter dat veel huidige leervormen onvoldoende aansluiten bij de tijd die zij hebben om zichzelf te bekwamen als leidinggevende.

Behoefte aan nieuwe leervormen

Er is een behoefte aan nieuwe leervormen. Een game/app waarin zij zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij zichzelf trainen als leidinggevende spreekt 62 procent van de leiders aan.

64 procent van de leidinggevenden traint zijn/haar leiderschapsvaardigheden liever vaker en korter dan minder vaak en langer.

De belangrijkste vaardigheden die leiders willen ontwikkelen zijn feedback geven en ontvangen, coaching, luisteren en vertrouwen creëren.

Salem Samhoud: “Ik zie veel leiders die weinig tijd nemen voor hun eigen ontwikkeling, terwijl zij hun werknemers moeten inspireren en verbinden met goed leiderschap. Jezelf ontwikkelen als leider is belangrijk, maar dat besef is wat nu soms simpelweg ontbreekt.”

Daarnaast moeten de huidige leervormen kritisch onder de loep genomen worden, aldus Salem Samhoud. Hij merkt dat een deel van de leiders graag ‘on the job’ leert, zodat ze lessen direct in de praktijk kunnen brengen. Liever elke dag een paar minuten op een zelfgekozen moment, dan af en toe een paar dagen op vaste momenten. Er zijn alleen weinig leervormen die hierop aansluiten.

>>> Lees ook: Lerende organisaties zijn cruciaal voor het aantrekken en behouden werknemers

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?