Vraag:
Onze organisatie heeft ervoor gekozen om medewerkers, die na twee jaar ziekte volledig de WIA ingaan, niet te ontslaan. De arbeidsovereenkomst loopt dus formeel door, maar er wordt niet meer gewerkt en ook geen loon meer doorbetaald. Tellen deze ‘zieke medewerkers’ dan nog mee in ons verzuimpercentage?
Antwoord:
Dat ligt aan de invulling van het begrip ‘verzuimpercentage’. Over het algemeen bedoelen we hiermee het percentage dat een medewerker zijn bedongen arbeid niet verricht terwijl de werkgever wel het loon dient uit te betalen.
Dan is het dus niet handig om iemand “ziek” te laten staan en daarmee mee te tellen in het verzuimpercentage. Een verzuimsysteem dient dit te tackelen door de medewerker een specifiek WIA-kenmerk mee te geven.
Het wordt overigens nog een tandje lastiger als een medewerker voor 50 procent in de WIA komt en de andere 50 procent bij dezelfde werkgever blijft werken. Je past dan uiteraard de arbeidsovereenkomst aan.
Hoewel gecompenseerd door de no-risk-polis, is er bij hernieuwde uitval dan wel degelijk sprake van verzuim en een loondoorbetalingsplicht. In dat geval dient de medewerker dus wél mee te tellen bij het ‘Verzuimpercentage’.
Na twee jaar onafgebroken ziekte van een medewerker komt er een einde aan de verplichting tot loondoorbetaling. Op dat moment zou het verzuimsysteem deze werknemers niet meer moeten meetellen in de actuele verzuimregistratie. Mocht dit niet zo werken, dan wordt de organisatie geconfronteerd met een te hoog verzuimpercentage.
Als de registratie niet na twee jaar stopt, wanneer dan wel? Belangrijk voor u om na te gaan is of het stopzetten van de registratie binnen uw verzuimregistratiesysteem na twee jaar standaard gebeurt, of dat er handmatige handelingen van de gebruiker voor nodig zijn.
Ad van Lieshout, directeur/eigenaar, L&M Advies