BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Tips om bij zomerwarmte het hoofd koel te houden

Tips om bij zomerwarmte het hoofd koel te houden

Temperatuur heeft effect op productiviteit

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Het is tropisch warm in Nederland. Heerlijk als je tijd hebt om naar buiten te gaan en verkoeling kunt zoeken, maar hoe houd je het hoofd koel als je werkt?

Uit onderzoek blijkt dat de stijging van de temperatuur effect heeft op productiviteit. Is het 25 graden of warmer, dan daalt de productiviteit met zo’n 2 procent per graad. Hoe houden u en uw medewerkers in de zomer het hoofd koel?

Concentratievermogen

Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af en hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Dit vormt een extra risico bij werknemers met functies waarbij aandacht en concentratie belangrijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan werken in de vervoersbranche of werken op hoogte. Zwangere vrouwen, mensen met long- of hartproblemen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken, lopen ook extra risico.

Wetgeving

Als werkgever bent u verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In geval van hitte betekent dit dat de warmte geen schade aan de gezondheid van uw werknemers mag veroorzaken.

Een maximumtemperatuur is niet vastgesteld, het is aan u en uw werknemers om hier afspraken over te maken. Dit kunt u eventueel samen met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging doen. Raadpleeg ook uw arbodienst voor advies over de warmte binnen en/of buiten.

Inzicht in de risico’s

Werken in hoge temperaturen is een thema dat u kunt opnemen in de RI&E (risico-inventarisatie en –evaluatie). Hiermee beschikt u snel en efficiënt over inzicht in uw bedrijfsrisico’s. Als u weet waar de risico’s schuilen, kunt u aan de slag met de aanpak ervan.

Op het gebied van klimaat (binnen en buiten) kunnen arbeidshygiënisten u adviseren. Zij beoordelen en meten het klimaatsysteem, de ventilatie en – indien van toepassing – ook de hittebelasting in productieomgevingen (denk aan ovens of machines).

Ook mogelijke klachten worden in kaart gebracht. Vervolgens biedt de arbeidshygiënist u oplossingen om het klimaat in en rondom uw bedrijf te verbeteren.

Zo houdt u het hoofd koel

Hieronder enkele tips hoe u en uw werknemers het hoofd koel kunnen houden als de temperatuur stijgt:

 • Drink voldoende water. Door de warmte gaat u zweten, verliest u vocht en daardoor energie. Als u te weinig drinkt, wordt u sneller vermoeid. Drink bij voorkeur lauwwarme thee, ijskoud water laat de temperatuur in uw lichaam stijgen.
 • Eet gekruid eten. Dit klinkt misschien vreemd, maar door pittig eten gaat u transpireren en raakt hierdoor warmte kwijt, waardoor het lichaam afkoelt. Vergeet niet genoeg te drinken om het vochtverlies ook weer aan te vullen.
 • Stel bij hitte een tropenrooster op. Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werk- en parttime dagen om.
 • Stel zwaar werk uit wanneer dit mogelijk is, en neem vaker pauze.
 • Zet minder verlichting aan waar dit kan en zet apparaten die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte).
 • Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan.
 • Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
 • Werkt u buiten? Het is belangrijk uw huid te beschermen. Smeer je om de twee uur in met zonnebrandcrème, minimaal met factor 15. Draag een t-shirt en een pet en werk zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Raadpleeg bij medische problemen tijdig een (bedrijfs)arts

Meer informatie

Meer informatie leest u ook op de website van RIVM. Hier treft u naast gezondheidseffecten en tips ook het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt.

Bron: ArboNed

Deel dit artikel

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?