Werkgevers mogen langdurig zieken niet langer in een slapend dienstverband houden als ze geen dure transitievergoeding willen betalen. Zo heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De wettelijke transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer.

Arbeidsongeschikten kunnen na twee jaar ziekte aan hun werkgever vragen om ontslag. De ontslagvergoeding kan oplopen tot zo’n 80.000 euro. Dat hangt van het maandsalaris en het aantal dienstjaren.

De Hoge Raad heeft aldus besloten dat dergelijke slapende dienstverbanden verboden moeten worden.

Geen loon

Bij een slapend dienstverband zit een langdurig arbeidsongeschikte werknemer thuis en krijgt hij geen loon meer.

Sommige werkgevers weigeren namelijk mee te werken aan de veelal dure ontslagvergoeding. Ze houden de werknemer gewoon in dienst en betalen geen salaris. De werknemer ontvangt immers een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De werkgever hoeft de wettelijke transitievergoeding dus ook niet te betalen.

Zo kan een langdurig zieke tot de pensioengerechtigde leeftijd alleen op papier in dienst blijven. Na de pensioenleeftijd stopt automatisch het dienstverband en vervalt het recht op een ontslagvergoeding.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap houdt volgens de Hoge Raad in dat een werkgever een werknemer niet in een slapend dienstverband mag houden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

Dankzij de uitspraak van vrijdag zijn werkgevers verplicht om op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer het slapende dienstverband te beëindigen met de betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding.

Duizenden mensen hebben volgens vakbonden en juristen zo’n slapend dienstverband en stappen in toenemende mate naar de rechter.

Rechters die in vergelijkbare zaken moeten beslissen, zullen daarbij rekening houden met deze uitspraak van de Hoge Raad.

Terugvragen ontslagvergoeding

Zodra de werknemer de pensioenleeftijd heeft bereikt stopt automatisch het dienstverband en vervalt zijn recht op een ontslagvergoeding.

Vanaf april 2020 kunnen werkgevers bij het UWV de ontslagvergoeding voor zieke werknemers terugvragen. Het argument dat een werkgever op hoge kosten wordt gejaagd, is hiermee van tafel geveegd.